Nyt, kun käsikirjoitus on valmis ja hiottu, kuvitussuunnitelma tehty ja taittokin mietitty, alkaa ehkä omakustanteen tekijän vaikein osuus.
Miten saan kirjani lukijoiden tietoon ilman suurten kustantamoiden haastattelutilaisuuksia, julkkarijuhlia sekä uutuuskatalogeja?
Yksi asia on kokemukseni perusteella varma.
Varaudu kovaan työhön.
Ja varaudu siinä samalla tuntemaan itsesi ovelta ovelle-kauppiaaksi tai kaikkien vihaamaksi puhelinmyyjäksi. Kun sitä postaa kirjamainosta sometileilleen kymmenennen kerran kuukauden sisään, pohtii väistämättä, kuinka monta kaveria lopettaa seuraamisen jatkuvan mainostamisen takia.
Some on tänä päivänä paras kanava lähes kaikkeen mainostamiseen, mutta sen kaikkivoipaisuudesta huolimatta kirjakaupat, nettikaupat ja kirjastot eivät löydä sinua sieltä. Niitä varten on omat paikkansa – kirjatukut – joista ensimmäisenä ilmoitin oman kirjani Kirjavälitykseen sekä Bookylle.
Jotta saat kirjasi niiden listoille, kirjalla pitää olla ISBN-numero. Tukkuun ilmoitetaan myös mm. kirjan tekijä(t), kirjan kokotiedot, sivumäärä, painopaikka jne.
Jos sinulla ei vielä ole ihan jokaista tietoa (esim. itse en tiennyt vielä painopaikkaa tai lopullista sivumäärää ilmoitusvaiheessa), ei se haittaa. Niitä voi lisätä tai muuttaa myöhemmin, lähempänä ilmestymisajankohtaa.
Tärkeimmät ilmoitettavat tiedot kirjasi myynnin kannalta, ovat kansikuva sekä takakansiteksti, joilla tuote myydään jälleenmyyjille. Panosta siis niihin erityisen paljon. (Kirjan voi laittaa kuvalla ja tekstillä ennakkomyyntiin jo puoltakin vuotta aiemmin, vaikka kirja ei olisi vielä lähelläkään painotaloa).
Miten saan kirjani lukijoiden tietoon ilman suurten kustantamoiden haastattelutilaisuuksia, julkkarijuhlia sekä uutuuskatalogeja?
ISBN-numero
Haetaan Kansalliskirjastosta. Heidän nettisivuillaan löytyy sitä varten lomakkeita.
Hakuprosessi oli nopea. Lähetin hakemuksen iltapäivällä. Heti seuraavana aamuna sain Kansalliskirjastolta viestin, jossa neuvottiin palaamaan asiaan lähempänä julkaisuajankohtaa, jotta kirjasta ilmoitettavat tiedot olisivat mahdollisimman tarkat ja pitävät.
Vastasin, että tarvitsen tuota numeroa Kirjavälitykseen ennakkomyyntiä varten. Sen jälkeen alle viiden minuutin, sain tuon numeron sähköpostiini. Aivan loistavan nopeaa ja asiallista palvelua!
EAN-koodi
Kirjaa varten ei tarvitse hakea erikseen enaria. EAN-koodi muodostetaan saamastasi ISBN-numerosta. Jotkin painotalot painavat sen automaattisesti kirjaan mukaan, mutta se kannattaa erikseen varmistaa, jottei tule yllätyksiä.
Jos kuitenkin tuo enari kirjan takakannesta jää puuttumaan, ei hätää. Irtotarroja sitä varten saa kyllä tilattua.
Ennakkomyynti
Kun kirjasi on Kirjavälityksessä ja Bookylla, siitä alkaa pikkuhiljaa tulla ennakkotilauksia. Ne auttavat sinua pohtimaan ensipainosmäärää. (Jos siitä on apua, tilasin itse 300 kirjaa).
Hinnoittelu kirjatukkuihin on vaikeaa. Jokainen porras ottaa oman osuutensa välistä, joten kauhean kalliilla ei kirjaansa voi jälleenmyyjälle myydä, ellei halua sitä kirjakaupan hyllylle satasen loppuhinnalla. (Jolloin sitä ei osta kukaan).
Myyn omaa kirjaani myös itse, en pelkästään jälleenmyyjien kautta. Tällöin hintaa lukijan maksettavaksi jää tietysti vähemmän.
Mainonta
Kuten alussa totesinkin, mainonta on vaikeaa. Isolla veellä.
Oma kirjamainokseni on täällä blogisivulla. Pyöritän niitä myös Instassa sekä Facessa. Olen ostanut muutamia päiviä maksullistakin mainontaa sometileillä. Huomioarvoa se toi ainakin.
Olen myös etsinyt netistä kaikki mahdolliset kirjakauppaosuuskunnat sekä -ketjut, joissa on pienempiä toimijoita ja lähestynyt kaikkia sähköposteilla, joissa esittelen lyhyesti kirjani sekä itseni.
Samaa postia lähetin lähiseudun kirjastoille sekä paikalliselle koulukirjastolle. Aktiivisuus kannattaa ja on omakustantajalle pakollistakin.
Ystävät ja viidakkorummut ovat kultaakin kalliimpia. Kun joku jakaa postauksia, ne saavat heti tuplasti enemmän näkyvyyttä ja tieto kirjastasi leviää taas eteenpäin.
Voit myös pitää omat kirjajulkkarit. Ja monet kirjastot järjestävät mielellään paikallisen kirjailijan kanssa tapahtuman, jossa kirjaan ja sen kirjoittajaan pääsee tutustumaan satuhetken tai muun tapaamisen merkeissä.
***
Seuraava osa käsittelee vaihetta, johon pääsen käsiksi vasta viiden kuukauden päästä eli kuvitusta, taittoa ja painoa. Katson silloin mitä tapahtuu. Kokeilen, erehdyn, opin ja kerron sitten täällä : )
Halein, Erja