Uskokaa tai älkää, yksi vaikeimmista asioista ”Homma hanskassa” tekstin kanssa oli saada oma pää uskomaan, ettei joulupukin tarvitse olla aina herttainen. Jouduin painimaan jutun kanssa paljon siksi, että kirja on suunnattu teemansa puolesta noin 5-10-vuotiaille. Kuinka moni sieltä nuoremmasta päästä vierastaa ajatusta siitä, että aina kiltti pukki saattaakin joskus vihastua?
Pohdin asiaa monelta kantilta ja päädyin lopulta useamman aasinsillan kautta ajattelemaan sitä, miksi kiukku ylipäänsä on niin kielletty tunne lasten maailmassa? Ei saa suuttua. Ei saa itkeä. Ei saa huutaa eikä kiukutella. Täytyy olla reipas, rohkea ja kiltti. Yleensä myös mahdollisimman äänetön.
Lasten harmia ja siitä kumpuavaa kiukkua koitetaan suitsia jäähynurkilla, rangaistusrapuilla ja mietintäpenkeillä sen sijaan, että etsittäisiin syitä käytöksen takaa. Joskus kun saattaa vain jännittää, väsyttää, olla liian kuuma, liian tylsää, vaate hankaa niskaa, päätä särkee, on jano tai aivan tajuton nälkä. Syitä riittää ja pienistä puroista kasvaa hetkessä suuri kiukun meri, jonka aaltoja voi olla vaikea pidätellä.
Mikä absurdeinta – samaan aikaan kiukku on kasvanut aikuisten somemaailmassa huonoksi käytökseksi. Saa laittaa räkänauruja, peukuttaa alaspäin, olla inhottava, ilkeillä ja haukkua. Anonyyminä tai ihan nimen kanssa. Filttereitä käytetään usein kuvissa, mutta harvemmin ulos ladattavan tekstin suhteen. Negatiivisten tunteiden näyttämisestä on somen myötä tullut entistä tavallisempaa. Silti lapsilta odotetaan usein lähes täydellistä itsehillintää.
Kiukku on tunne. Tunne taas on ohimenevä, eikä määrittele ihmistä. (Saati satuhahmoa). Vaikka kiukku näyttää ja tuntuukin hyvin alkukantaiselta, on silläkin paikkansa. Kun kiukuttaa, se on merkki siitä, että jokin asia menee oman sietorajan yli. Kiukku vetää puolestamme rajoja, vaikka emme itse niitä osaisi ääneen sanoittaakaan.
On tärkeää, että kiukustakin tehdään lasten maailmassa hyväksytympi, sillä kukaan ei jaksa olla aina iloinen. Kenenkään ei tarvitse olla aina iloinen. Se on hyvä sisäistää ja siksi julistin ”Homma hanskassa”-hahmoille tunnevapauden. En kahlinnut heitä siihen kiltteyden viittaan, jota he perinteisesti kantavat.
Korvatunturillakin voi puuro joskus palaa pohjaan, tontut aloittavat lahjalinjalla pistelakon tai sanakirja katoaa, eikä toivelistojen tekemisestä tule silloin mitään. Varmasti siinä hetkessä alkaa joulupukillakin nousta hiki otsalle lakkinsa alla, eikä mieleen tule ensimmäisenä yhtäkään kaunista ajatusta.
Perusteellisena pohtijana halusin tietenkin asiaan myös jälkipolven näkemyksen ja keskustelin tästä asiasta lasteni kanssa. He olivat molemmat sitä mieltä, että myös vanhalla valkoparralla on oikeus kaikkiin tunteisiin ja että uskomukset aina mukavasta pukista tai säyseästä pääsiäispupusta ovat kaavoihin kangistuneita.
Ihanan raikasta ajattelua 🥰
Homma hanskassa-kirjan ilmestymiseen on enää muutama viikko aikaa ja voi kuulkaa kuinka jännittää!!!
Kirjaa voi tilata ennakkoon jo useista nettikaupoista sekä suoraan minulta kaneliomena76@gmail.com
Minulta tilattaessa hinta on 25 euroa. Jälleenmyyjien hintahaarukka on suht laaja.
Tunteikasta tiistaita 🥰
Emppu