Pyykkiä siellä, tavaroita täällä, sotkua joka tason päällä
Kerroin sitten lapsille, että meilläkin on taikapöytä. Vieläpä kaksi. Sekä keittiössä, että kodinhoitohuoneessa. Nekin kattavat aina itse itsensä. Parissa päivässä. Ja ihan pyytämättä! Vaikka minä siistisin joka tason maanantaina täysin tahrattomaksi ja veisin niiltä tavarat oikeisiin kohteisiinsa, ovat ne täynnä kaikenlaista sälää ja likajälkeä jo keskiviikkona.
Silloin kyllä hiukan nolotti, kun lapset eivät tienneet kumpikaan kolmevuotiaina, mikä silitysrauta on ja mitä sillä oikeasti tehdään. Heille se on tutuin hamahelmien sulatuslaitteena. Itse haaveilen vielä joskus mankelista ja sileistä, hyviltä tuoksuvista lakanoista.
Tee työtäs’ laulellen…
Meidän lapset osallistuvat vaihtelevalla aktiivisuudella.
Yleisesti ottaen kumpikin pitää huolta omien huoneidensa järjestyksestä. Joskus paremmalla otteella, joskus pitää muistuttaa. Iltaisin koitetaan aina yhdessä siistiä huoneet edes jonkinlaiseen kuntoon. Eskarilainen on hiljoitellen lisäksi innostunut täyttämään ja tyhjentämään tiskaria sekä auttaa joskus ruoanlaitossa ja pöydän kattamisessa. Ja vaikka sitä ei kotityöksi lasketakaan, molemmat auttavat koiran hoitamisessa harjaamalla, leikittämällä ja ulkoiluttamalla.
En ole koskaan oikein edes vaatinut, että lapset tekisivät kotitöitä. Olen just se aidan matalimmasta päästä vaatteet mudassa ryömivä, nariseva äiti, joka tekee mieluummin itse homman kymmenessä minuutissa, kuin patistelee toista kaksi tuntia tekemään saman asian. Tekee itse ja paasaa samalla siitä, kun kaiken saa tehdä aina itse.
Tiedostan kyllä jo tehdessäni, että teen karhunpalvelusta paitsi itselleni, myös lapsilleni. Nuorena aikuisena on paljon kivempi muuttaa omaan kotiin, kun ei tarvitse heti alkaa harjoitella kaikkia arjen aakkosia alusta saakka. Harjoittelemista ja muutosta piisaa siinä vaiheessa elämää muutenkin. Silti, joka kerta huomaan tehneeni jo puolet, ennenkuin tulee mieleen, että lapsi olisi varmasti osannut tehdä sen myös.
Palkkaa kotitöistä?
Toinen kysymys. Annatteko lapsille kotitöistä rahaa?
Meillä ei anneta. Joskaan eivät nyt niitä niin hirveästi teekään, mutta ei annettaisi siltikään. Esikoinen on joskus kertonut, että jotkut koulukaverit saavat rahaa kotitöistä ja koittanut lanseerata sitä systeemiä sivussa myös meille. Silloin ollaan keskusteltu siitä, kuinka joka perheessä on omat valinnat ja omat tavat ja tämä sopii meidän porukalle.
Lisäksi olen itse sitä mieltä, että kodin viihtyvyys on jokaisen harteilla. Siihen kuuluu henkisen puolen lisäksi myös ympäristöstään huolehtiminen. Eivätkä vanhemmatkaan saa rahaa siitä, että vievät roskat.
Olen aika natsimutsi koko ajatukselle siitä, että asioista pitäisi aina maksaa (kotityöt, arvosanat), jotta niistä tulisi mielekkäitä ja jotta niiden eteen viitsittäisi nähdä vaivaa. Yksi maailman tärkeimmistä oppitunneista mun mielestä lapselle on se, että kaikki elämässä ei ole aina kivaa ja hauskaa. Silti nekin asiat pitää hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Olen omille lapsilleni sanonut, että niitä töitä kutsutaan velvollisuuksiksi ja yksi keino saada niistä mukavaa on oma asennemuutos.
Neljänkymmenen vuoden jälkeen omassakin asenteessa löytyy edelleen hiomisen varaa. Joskus ne kuuluisat velvollisuudet ei nappaa niin yhtään, mutta kun ne saa taas kerran tehtävälistalta pois, on ihan voittajaolo. Ja se olo, jos mikä, on hyvä lastenkin saada kokea.
Asenteella uuteen viikkoon,
Emppu