Oletko koskaan miettinyt, miksi toiselle ihmiselle pettymyksen sietäminen on helpompaa, kuin toiselle? Tai miten toinen ihminen voi saada kilarit asiasta, joka ei hetkauta kaveria suuntaan saati toiseen? Jos olet, niin kannattaa tutustua enneagrammiin. Opit tuntemaan itsesi paremmin ja siinä sivussa ymmärtämään muitakin kanssakulkijoita.
Käytöksen määräävä päätyyppi
Enneagrammi on teoria, joka on kehitetty tukemaan itsensä tuntemista sekä helpottamaan ihmisten välistä ymmärrystä ja sitä kautta myös suvaitsevaisuutta. Enneagrammi jakaa ympyräkuviossa ihmiset yhdeksään eri persoonallisuuden päätyyppiin. (Kuvailut tyypeistä ovat namaste.fi-sivulta)
- Tarkka laadunvalvoja
- Avulias huoltaja
- Tehokas suorittaja
- Luova individualisti
- Tutkiva asiantuntija
- Uskollinen kyseenalaistaja
- Innostuva suunnittelija
- Vahva vaikuttaja
- Sopeutuva rauhanrakentaja
Luokittelu perustuu Wikipedian tietojen mukaan siihen, että jokainen ihminen omaksuu jo lapsuudessa itselleen ”selviytymisstrategian”, jonka avulla saa turvallisuuden sekä onnistumisen kokemuksia. Tämä strategia seuraa meitä aikuisuuteen. Yllä luetellut päätyypit kuvastavat henkilön keskeistä selviytymisstrategiaa.
Jos haluat selvittää oman tyyppisi, voit tehdä enneagrammitestin vaikkapa täällä (kohta ”Tunnista itsesi”-testi). Ja hei – muista olla täysin rehellinen vastauksissasi. Tässä ei nyt haeta unelmaminää, vaan totuutta siitä, kuka ihan oikeasti olet.
Esimerkiksi; oma tyyppini on nelonen eli luova individualisti ja voi pojat kuinka oikeaan suurin osa kuvauksesta osuikaan. Nelosta kuvataan mm. sanoilla herkkä, vetäytyvä, tunteellinen, syvällinen ja pohdiskeleva. Jep. Kaikkea sitä ja liiankin kanssa.
Huonoimmillaan nelonen on loukkaantuva, oikutteleva ja ylitunteellinen. (Mitä? Minäkö?) Check, check ja check.
Nelostyyppiä motivoivat aitous ja yksilöllisyys. Totta. Vihaan sitä, kun joku esittää muuta, kuin on.
Päätyypin lisävarusteet
Enneagrammiteorian päätyyppi on vain perusversio, joka antaa suurimmat suuntaviivat ihmisen käytöksestä. Oman lisänsä (ja tätä kautta yksilöllisyyden) käytökseen tuovat siivet eli kaavion rinnakkaistyypit sekä kasvusuunnat.
Siivet
Siipiä on aina kaksi, mutta toinen niistä on usein hallitsevampi. Siivet vaikuttavat voimakkaasti ihmisen käytökseen ja mahdollistavat mm. erilaisiin tilanteisiin mukautumisen sekä erilaisten ihmisten kanssa toimimisen. Siivet siis yksinkertaisesti avartavat ja joustavat päätyypin käytöstä.
Taas esimerkki; omat siipeni ovat kolmonen (suorittaja) ja vitonen (pohdiskelija). Allekirjoitan molemmat aivan täysin. Nämä käytöstavat tuntuvat läheisiltä ja omilta.
Kasvusuunnat
Enneagrammikuviossa jokaisesta päätyypistä lähtee kaksi nuolta, jotka kuvaavat kasvusuuntia. Lähtevä nuoli on stressisuunta, saapuva nuoli leposuunta.
Stressisuuntana on päätyypistä lähtevän nuolen toisessa päässä oleva tyyppi. Jos ihminen on ahdistavassa tilanteessa, jossa oman tyypin keinot on käytetty loppuun, alkaa henkilö käyttää stressisuuntaansa menevän tyypin käytösvalikoimaa.
Esimerkki; oma stressisuuntani on marttyyrimainen ja manipuloiva kakkonen. Marttyyriuden tunnustan (ja häpeän), mutta manipuloimaan musta ei ole. Inhoan sellaista.
Ihmisen leposuunta on tyyppi, jolta hän ”lainaa” käytöstä turvallisessa tilanteessa ja vapaassa ilmapiirissä. Kyseinen toimintamalli koetaan myös rentouttavana. Tätä kautta voi saada itselleen myös toisen tyypin vahvuuksia ja hyviä ominaisuuksia.
Esimerkki; oma leposuuntani on organisoiva ykkönen. Rakastan kaikkea järjestystä ja oloni on loistava, kun kaikki on paikallaan ja ennakoitavissa. Pystyn siis samaistumaan tähän täysin.
Motivaattori ja sokea piste
Jokaisella tyypillä on myös motivaattori – oma tyylinsä hyvän elämän saavuttamiseen ja sen tavoitteluun. (Oma motivaattorini on olla aito, tunteva yksilö ja löytää elämän tarkoitus. Totta).
Sokea piste on piirre, joka estää ihmistä saavuttamasta asioita, joita hän haluaa. Suomen enneagrammisivuston mukaan sokea piste (jota myös kuolemansynniksi kutsutaan), on heikkous, jota ihminen ei aina edes itse näe tai joka hänen on vaikea myöntää itsessään olevan.
Oma sokea pisteeni on kateus, jonka kyllä tunnistan (ja jota kukaan ei kuitenkaan koskaan halua myöntää). Inhoan kateutta ihmisissä ja olenkin vuosi vuodelta koittanut löytää omiin kateushetkiini tapoja suitsia sitä. Yksi apu on ollut aina keskittyä hetkeen ja miettiä, mikä on oikeasti kateuden perimmäinen syy. Useinkaan se ei ole ollut se asia, josta kateuden tunne on lähtenyt liikkeelle.
***
Enneagrammimaailma on mielenkiintoinen ja valtavan laaja. Yllä esittelin pääpiirteittäin ja lyhyesti päätyypit sekä päätyyppeihin liitettävät ”lisäosat”, mutta paljon jäi vielä kertomatta. Enneagrammeihin pääsee tutustumaan tarkemmin mm. Suomen enneagrammiyhdistyksen sivuilla tai namaste.fi-sivustolla.
”Voi Hyvin”-lehden entinen ihastuttava päätoimittaja Marika Borg järjestää myös enneagrammiohjaajakoulutusta. (Suosittelen tässä samassa yhteydessä myös hänen hyväntuulista ja rehellistä blogiaan ”Rakastu elämääsi”).
Itseni tämä enneagrammi vei mennessään ja jäin lukemaan sivuja pitkiksi ajoiksi. Todella oikeaan osuvia kuvauksia omasta tyypistä löytyy myös Wikipedian kautta.
Suloista sunnuntaita sulle ja iloa alkavaan viikkoon <3
Erja
FB @kaneliomena76 ja IG @emppu76