Seuraavassa muutamia kysymyksiä, joita olen meidän maltakaksikosta saanut useamman kerran. (Ja kysyä saa tietenkin edelleen). Laitan niistä nyt ihan oman postauksen, että mahdollisimman moni samoja asioita miettivä saa vastauksen.
Kuinka paljon maltankoira tarvitsee lenkkeilyä?
Tämä on riippuvaista koirasta yksilönä. Olen lukenut maltoista, jotka käyvät vain postilaatikolla kääntymässä, kuin myös heidän rotukavereistaan, jotka samoavat lähes kympin kierroksen metsäretkellä. Meidän poikien maksimisuoritus tällä hetkellä on kolmisen kilometriä. Sen jälkeen nukutaan ja pitkään.
Koiraakin voi hieman ”treenauttaa” kulkemaan, mutta samalla periaatteella, kuin ihmistä. Pieniä matkanpidennyksiä kerrallaan, sillä koirankin lihakset kipeytyvät, jos se on tottunut pissaamaan takapihalle ja viedään äkisti kiertämään neljä kilsaa.
Maltankoiraa kuvataan innokkaaksi ulkoilijaksi, mutta roduksi, joka on tyytyväinen myös puistotyyppiseen pihailuun. Malta ei siis välttämättä tarvitse pitkiä lenkkejä, mutta ulos meidänkin pojat lähtevät aina mielellään. (Paitsi jos sataa, meidän hienohelma, vanhempi koira käväisee pikapikaa lähimmän puskan juurella nostamassa jalkaansa ja siirtyy sen jälkeen jonottamaan terassille sisäänpääsyä. Hän on sokerista). Jos etsit kuitenkin jaksavaa lenkkikaveria pidemmillekin matkoille (saati juoksemiseen), saattaa olla hedelmällisempää miettiä toista rotua.
Kuinka paljon maltan turkki tarvitsee hoitoa?
Maltankoiran rotutyypillinen turkki on mallia moppi eli pitkä karva, joka ulottuu lattiaan saakka. Näyttelykoirilla turkin täytyy olla pitkä ja sitä pidetäänkin näyttelyväleillä usein nyytitettynä (= kierrettynä pienille ”paketeille”).
Meidän pojat eivät käy näyttelyissä ja heidän karvansa pidetään lyhyinä ihan käytännöllisyyden vuoksi. Kuran, loskan, jalkoihin takertuvien lumipallojen, ohdakkeiden ym. siistiminen on lyhyestä turkista huomattavasti helpompaa. Kuten myös takkujen ehkäisy ja jo syntyneiden avaaminen.
Meidän pojat harjataan päivittäin. Pikaisempi harjaus muuten ja perusteellisempi putsinki joka toinen päivä. Tähän perusteelliseen settiin kuuluu silmien putsauksen lisäksi kuonokarvojen selvittely, korvakarvojen avaaminen, muun karvan kunnollinen läpiharjaus sekä hännän setviminen. Koiraa kohti tässä menee noin puoli tuntia.
Meidän poitsujen turkki pestään noin kahden kuukauden välein (jotkut pesevät useammin). Ja tietysti silloin, kun turkissa on likaa. Trimmaajalla Lucky ja Happy käyvät niin ikään kahden-kolmen kuukauden välillä. Siellä ajetaan runko koneella ja siistitään kuonokarvat pois silmiltä. Häntä ja korvakarvat pidetään (ainakin) meidän pojilla pitkinä. Tosin niitäkin siistitään aika ajoin.
Soveltuuko maltankoira lapsiperheeseen?
Soveltuu. Tosin tässäkin kyse on pitkälti koirasta yksilönä. Asiantunteva kasvattaja osaa katsoa pentuporukasta ne, jotka ovat sen luonteisia, että niiden voi olettaa sopeutuvan loistavasti lapsiperheisiin. Ainakin meidän kohdalla kasvattaja jopa soitti perään pari viikkoa pennun valinnan jälkeen ja sanoi, että meidän kannattaisi vaihtaa pentuehdokasta. He olivat sitä mieltä, että valitsemamme koira tulisi olemaan liian pelokas lasten kanssa olemiseen.
Meidän vanhempi koira on rauhallinen ja kaihtaa lasten riehakkaampaa menoa. Silti hän tykkää olla lähellä rapsutettavana ja leikkii lasten kanssa mieluusti piilosta. Toisinaan Lucky murahtaa, jos lapset menevät liian äkkiä ottamaan syliin, mutta kääntyy sitten selälleen siliteltäväksi. Lucky tulee toimeen kaikkien kanssa. Niin ihmisten, kuin koirienkin.
Nuorempi koira on oikea porukan sielu. Hän tykkää, mitä enemmän on kansaa. Hän haastaa leikkiin, pyörii hyrränä joka paikassa ja ehtii häistä läksiäisiin. Lapset saavat häslätä ympärillä mitä vain, eikä Happy häiriinny. Yleensä hän menee leikkiin mukaan. Kuskaa lasten leluja ja tavaroita ympäriinsä, juoksee perässä ulkona ja käy herättämässä jälkikasvun aamuisin.
Luonne
Maltankoira on varsinainen vesseli ja kunnon seurakoira, joka kiintyy omistajaansa. Meidän pojat ovat varsinaisia äidin perävaunuja ja seuraavat mua lähes joka paikkaan. Kyllä. Aamun vessaistunnollakin mulla on yleensä kaksi kaveria jaloissani. Kun olen sairastellut koko syksyn, he ovat maanneet mun vierelläni sängyssä. Aina, kun olen liikahtanut käydäkseni hakemassa jotain, ovat molemmat karvanaamat ylhäällä ja katsovat kysyvästi, mihin nyt ollaan menossa. Ja ihana tassuntepsutus kuuluu takana. Aamusta iltaan.
Pikkuhiljaa meidän omapäinen junnukoirakin on kasvattanut korvat itselleen. Hän on jopa kuuliaisempi, kuin vanhempi malli. Happy uskoo jo kauko-ohjauksena kiellot ja tulee iloisena juosten luokse, kun kutsutaan. Lucky tulee myös, mutta kiertoteitä. Hitaasti. Haistellen joka kiven ja kannon matkan varrella. Ikään kuin haluten näyttää, että hän ei ihmisiä kumartele. Ollaan nyt opetettu poikia kulkemaan omalla pihalla ja mökillä vapaana. He tietävät jo rajat mitä ei saa ylittää (järjestelmää pitää testata silti aika ajoin, kun omistajan silmä välttää).
Happysta on kasvanut suojeleva Luckya kohtaan. Remmirähinöiden välttämiseksi, meidän poikia käytetään myös erikseen pissalenkeillä. Yksin he käyttäytyvät ihan (tarpeeksi) mallikkaasti, kahdestaan hihnoja kiskovat Jekyll ja Hyde. Ehkä tämäkin korjautuu harjoittelulla ja ajan kanssa.
Mistä maltankoiria voi kysellä?
- Kennelliiton pentuneuvojalta
- Maltankoirien rotuyhdistyksen pentuneuvojalta
- Kasvattajilta
Lähetin itse suoraan kolmelle kasvattajalle sähköpostia. Kerroin keitä olemme, missä asumme ja millaiseen ympäristöön koira olisi tulossa. Kerroin myös, että haluamme kotikoiran, jota emme aio käyttää näyttelyissä. Koiran sukupuoli oli meille aivan sama.
Kasvattajat vastasivat nopeasti ja kertoivat pennutussuunnitelmista tai jos olivat aikeissa pitää taukoa pentueissa. (Koronavuosi toi kunnon piikin myös maltalaisten kysyntään. Tämä on varmasti johtanut siihen, että ihan kaikkiin tiedusteluihin eivät kasvattajat ole ehtineet vastailla).
Lopulta löysimme meidän molemmat pojat hankikoira.fi-sivuston kautta.
Maltankoiran hinta?
Lucky maksoi 2000 euroa. Happy vuotta myöhemmin 2500 euroa. Tämän hinnannousun päättelin johtuvan pelkästään koronan aiheuttaneesta kysynnän ja tarjonnan laista. Koirakuume kun nousi maassamme ennätysmäisiin lukemiin vuosi sitten, kun porukka jäi koteihin etähommiin.
Mitä nyt olen lukenut keskusteluita, tuo 2500-3000 euroa on ollut tämän päivän hinta maltankoirasta.
Ja taas loppuun tähän se tärkeä muistutus. Ostathan koirasi vastuulliselta kasvattajalta. Vaikka se maksaisikin silloin enemmän. Kasvattajalta saat tukea koirasi hoitoon ja ongelmatilanteisiin. Koirasi on madotettu ja sirutettu. Sitä on sosiaalistettu ja kohdeltu arvokkaasti. Saat usein mukaasi myös pentupaketin, jolla pääset alkuun koiravauvan kanssa. Samoin koiran ”rekisterilapun” sekä kauppakirjan.
Koirien ”mustapörssi” elää ja voi (turhankin) hyvin edelleen. Näiden ”kasvattajien” narttukoiria pennutetaan liian usein. Ne ovat huonossa kunnossa ja saavat huonokuntoisia pentuja, jotka sairastelevat paljon tai menehtyvät nuorina. Tällaista kauppaa ei saa tukea missään olosuhteissa.
Maltankoiraa joutuu yleensä odottelemaan pidemmän aikaa. Mutta kun pentu sitten vihdoin viimein kotiutuu, se on ollut jokaisen sekunnin arvoista.
Meidän poikien Instatili on luckythemaltese8.
Ihanaa syyslomaa 🍁🍂🍃
-Emppu-