elämä

Sataprosenttinen lomabloggaus

Joka kerta, kun joku on kysynyt mikä on lempivuodenaikani, olen aina yhtä mahdottoman edessä. Jokaisessa vuodenajassa on niin paljon mahtavia asioita.

Talvessa rakastan kylmiä öitä, kun terassin laudoitus vain paukkuu pakkasen alla ja aamulla ikkunoita koristavat upeat kuurakuviot. Aurinko saa hangen säteilemään kuin kasan timantteja. Ja kuinka ihanaa onkaan nojautua sohvannurkkaan villatakkiin kietoutuneena, kun tuuli ulvoo ja ulkona sataa räntää vaakasuoraan.

Keväässä ihastuttaa se, kuinka ihan pienessä hetkessä koko maisema herää eloon. Hennon vaaleavihreitä läiskiä näkyy yhtäkkiä siellä täällä. Ja mikä riemu on edelleen lasten kanssa löytää ne ihan ekat leskenlehdet. Linnut aloittavat kosintamenot ja viserrys on sen mukaista. Ja se tuoksu, kun ruoho vapautuu hangen alta… aivan mahtavaa.

Syksy hurmaa joka vuosi väreillään sekä ihanan viileällä, vielä kesältä tuoksuvalla ilmallaan. Ensimmäiset hämärät illat saapuvat ja voi sytytellä kynttilöitä pihamaalle. Haravoida ihania lehtikasoja, joihin joku ehtii aina hyppäämään : )
Metsäretkellä puista tippuvat vesipisarat saavat aikaan kivan ropinan. Ja oletteko koskaan nukahtaneet kuunnellen kaatosateen kohinaa? Siinä vasta on tunnelmaa.

Ja sitten tämän hetkinen vuodenaika – kesä.

1) Eläminen ilman aikatauluja

Tätä odottaa ehkä eniten kesässä ja lasten loma-ajoissa.
Työt ja muut ihan pakolliset menot hoidetaan, mutta muuten ei ole mentävä mihinkään, jos ei jaksa. Me koitetaan pitää loma-aika suhteellisen väljänä. Että suunnittelematonta aikaa olisi mahdollisimman paljon. Vapaus tehdä joskus vaan sitä mitä huvittaa, antaa suurimman levon tunteen.

Loman alkaessa sitä on vielä ihan kiinni kiireessä ja siinä, että koko ajan olisi tehtävä jotain hyödyllistä ja tuottavaa. Paikallaan lekottelu tuntuu melkein syntiseltä.
Parin viikon päästä on päässyt jo useimmiten kiinni lomafiilikseen ja osaa ottaa rennommin. Loman viimeisellä viikolla unohtaa jo ihan sujuvasti kellon katsomisen. Viikonpäivääkään ei aina muista.

2) Ihanat aamut

Tämä liittyy osittain edelliseen kohtaan.
Paras aamu on sellainen, jolloin ei ole kiire yhtään mihinkään. Saa heräillä rauhassa. Venytellä nautinnollisesti. Ottaa unelta tuoksuvat ja unenlämpimät lapsoset kylkeen kiinni, halia ja jutella nähdyistä unista. Syödä aamupalaa pidemmän kaavan kautta terassilla, aamuauringossa lämmitellen. Jäädä siihen vielä hetkeksi ja vielä toiseksikin katselemaan maisemia ja haistelemaan vastaleikatun nurmikon tuoksua. Lapset käyvät aamun ekat keinumiset ja tramppahypyt yöpuvut päällä, paljasjaloin.

3) Uiminen

Järvessä uiminen on niin parasta. Jo järven tuoksu on sellainen, joka saa mielen palaamaan sekunneissa lapsuuteen ja sen ajan suosikkirantoihin. Muistan kymmenittäin pyyhkeitä rinteessä. Hämärät, maapohjaiset pukukopit metsän reunassa ja käsipohjan uimisen laiturin vieressä. Isä ui aina keskelle järveä seisomaan siellä olevalle kivelle ja vilkutti meille rantaan. Äidillä oli eväät mukana korissa. Mehua ja leipää.

Oman perheeni kanssa uidaan tosi paljon. Muulloin käydään halleissa ja kesä polskitaan järvissä. Viime kesänä koitettiin jatkaa uimista mahdollisimman pitkään. Taidettiin uskaltautua syyskuulla vielä, sen jälkeen vesi oli jo meille liian kylmää. Pitänee koittaa tänä vuonna uudelleen.

4) Luonto

Rakastan luontoa ja siellä kulkemista. Toivon, että lapset löytävät sen saman rakkauden.
Luonnossa, jos missä rauhoittuu ja saa kiinni kiireettömyyden tunteesta.

Jo toukokuussa on aivan mahtavaa kuunnella lintujen valtavaa viserryskonserttia ja katsella eläinten pesänrakennuspuuhia. Meidän pihassa on joka kesä ollut västäräkin pesä ja on ollut niin hienoa seurata sitä ruokintaa, vahtimista, suojelua ja poikasten lentoharjoituksia.

Suomen luonto on niin moninainen ja kauniita värejä on joka puolella. Vihreänkin eri sävyjä tuntuu olevan lukematon määrä. Kun tuolla metsissä kulkee, kuuntelee ja katselee – tuntee välillä itsensä niin pieneksi. Tätä kaikkea kannattaa varjella ja suojella. Meidän metsät ja järvet ovat mittaamattoman upeita!

5) Ulkona syöminen

Ei ravintoloissa kuitenkaan : )

Säästä riippuen me koitetaan siirtyä syömään terassilla mahdollisimman aikaisin keväällä. Useimmiten menee kuitenkin toukokuun loppupuolelle. Ruoka maistuu ulkona ihan eri tavalla myös lapsille, kun suurin osa vuodesta istutaan saman keittiön pöydän ääressä sisätiloissa.

Ja joo, ruokatavat ovat meillä vähän toiset ulkona syötävällä aamupalalla ja välipaloilla. Silloin voi ottaa vaikka leivän pöydästä mukaansa ja lähteä istumaan saunan rappusille tai pesäkeinuun. Oma lempparipaikkani mökillä on istua pienen piharakennuksen portailla kahvikuppi ja voileipä kädessä, katsella maailmaa kaikessa hiljaisuudessa ja olla miettimättä yhtään mitään muuta.

6) Tunnelmalliset illat

Jos aamut ovat ihania, niin tällaisen iltaihmisen silmissä myöhäisillat ne vasta mahtavia ovatkin. Oli sitten kesäsateinen harmaa ilta, ukkoskuuro tai leppeä, tyyni kesäilta – ei väliä. Tunnelma on sama. Silloin voi istua murunsa kainalossa, katsella hyvää leffaa, jutella syvällisiä terassilla, lukea kirjoja ja lehtiä tai istua vaan ja tuijotella taivaanrantaa.

7) Ulkoilu

Kesäulkoilussa on ihan parasta se, ettei talven tapaan tarvitse pakata varusteita päälleen kuin naparetkelle. Talvella lähdetään useimmiten ulos siksi tietyksi aikaa ja varta vasten. Kesällä voidaan lähteä ihan muuten vaan ja useimmiten samassa varustuksessa, missä pärjää sisätiloissakin. Ulkona tulee siis oltua ainakin triplasti enemmän kuin muina vuodenaikoina. Sisätilat ikäänkuin laajenevat kesän ajaksi pihalle saakka.

8) Lukeminen

Tää on mun lempparijuttuja kyllä vuodenajasta riippumatta, mutta jotenkin liitän lukemisen eniten kesään. Ehkäpä siksi, että silloin sitä ehtii tehdä useammin. Mennään mihin vaan, aina pitää olla jotain luettavaa mukana. Ja kirjastoa kestokulutetaan meillä myös kesäisin.

Lempipaikka hyvälle lukuhetkelle on ulkona keinun pehmusteisiin nojaten tai sohvannurkassa maaten. Tai sitten voi lukea nukkumaan mennessä niin kauan, että silmät alkavat jo painua kiinni.
Mun lukemisto on enimmäkseen kevyttä ja huumorilla silattua. Joskus tulee poikkeuksellisesti dekkarifiilis, ja silloin valitsen hyllystä jonkun Agatha Christien.

Kesähalauksin, Emppu

FB @kaneliomena76 ja IG @emppu76

You may also like...

Vastaa