puutarha

Puutarha rakentuu (osa 2)

Tämän pihapostauksen ekassa osassa odoteltiin kuntan asennusta ja oltiin hahmoteltu kävelysiltojen paikat sorapoluilla. Kuntta saapui toukokuun lopulla ja paljon on ehtinyt tapahtua sen jälkeen. Myös ne suunnitelmat… ne ovat muuttuneet aika paljon alkuperäisistä. Sekä helpommin toteutettaviksi, että meidän perheen tarpeisiin paremmin sopiviksi. Esimerkiksi:
 • Kiveys ja pitkospuut muuttuivat puiseksi patioksi.
 • Kukkapenkkiosiosta tehdäänkin nuotiopaikka ja
 • kukkapenkkejä sijaistamaan tulee patioalueelle ruukkuihin kasveja.
 • Suihkulähdeajatus ei mielestäni sovi enää tuohon ympäristöön, joten se jäi unholaan.
 • Sähköt vedetään vielä huvimajan valaisemista varten. Uudet kävelypolut on valaistu aurinkokennovalaisimilla, joita meillä on ollut ennenkin käytössä ja jotka toimivat tässä kohtaa oikein mainosti.
Nämä muutosratkaisut tukevat meidän ”helppohoitonen puutarha”-ajatusta. Kun ei sentään asfalttia viitsi vetää koko pihaan – se olisi tietysti kaikkein helppohoitoisin 😃. Ja tuo mieheni saama ajatus nuotiopaikasta oli aivan loistava! Ruokagrillaukset tehdään jatkossakin kaasugrillillä terassin kulmalla, mutta monesti on kaivannut vanhaa kunnon notskia ihan illanviettopaikaksi. Tunnelmallista tulen loimotusta, jonka äärellä voi istua syyshämärässä iltaa ja paahtaa vaahtiksia.
Mutta tältä meidän alapihalla näyttää siis tällä hetkellä, kun homma on hiukan yli puolenvälin.
 
Käytiin hakemassa Pinsiön taimistolta muutama puu tuomaan varjoa ja suojaa pation toiselle reunalle. Päärynä-, kirsikka- ja luumupuut ovat näyttäneet kuivasta ja kuumasta kesän alusta huolimatta sopeutuneen uusille kasvupaikoilleen mainiosti. Toivon mukaan saadaan satoa jo ensi vuonna.
Puiden kaveriksi istutan lomittain vielä pari nietospensasta sekä pari syyshortensiaa (joka on ehdottomasti yksi mun lemppareista! Voisin kylvää niitä joka paikkaan). Patiolle johtavan polun varteen istutettiin kaksi lumipalloheisiä sekä punavalkoinen syyshortensia.
Nurmialue haluttiin erottaa omaksi itsekseen ja päädyttiin samaan kiveen, jolla meidän kukkapenkitkin on rakenneltu. Nurmikko jää hiukan korkeammalle, kuin patio ja vaati pienen porrastuksen, joten kivi oli siinäkin mielessä hyvä ratkaisu.
Tätä samaa kiveä jätettiin vielä nuotiopaikan tekemistä varten. Kivikasat nököttävät siinä nyt odottamassa jonkinlaista järkevää muotoa. Tämän väliajan toimivat erittäin hyvin istumakivinä.
Huvimajan ja nuotiopaikan väliin suunnittelin jonkinlaisia ruukkuistutuksia. Se jää nähtäväksi, mitä ajatuksia tässä niistä saa aikaiseksi. Veikkaisin havukasveja, sillä rakastan niitä hyvin paljon (ja ne on niiiiiiiin helppoja). Meillä seisoskeleekin tuijia vähän joka nurkalla.
Seuraavan kuvan silta johtaa saunamökin rinteeseen. Se on vanhempi polku, joka on ollut paikoillaan kohta kymmenisen vuotta. Reunustettiin se pienillä aitaelementeillä, joita jäi neljä kappaletta, kun lasten hiekka-alue purettiin. Onneksi löydettiin niille paikka, sillä tuohon ne sopii kuin nenä päähän.
Viimeisen kuvan syreeniaidanne on alkanut kasvaa loistavasti! Pelkäsin niiden menestymistä hiukan etukäteen, sillä paikan maaperä on aika kostea ja siihen on ollut vaikea löytää mitään, mikä viihtyisi. Aita pukkaa kuitenkin lisää uusia alkuja koko ajan ja näyttää voivan oikein hyvin, joten josko tämä sitten siihen asettuisi pysyvästi.
Ihan loistavaa viikonloppua sulle!
Halaten, Emppu
FB @kaneliomena76 ja IG: @emppu76

You may also like...

2 Comments

 1. Hei,mistä olette ostaneet tuon rautapaviljongin, tosi kaunis😊

  1. Heippa!
   Kiitos 💖. Tunnelmantuojat.fi-sivustolta löytyi. Niitä oli vuosi sitten ainakin harmaana ja valkoisena.

   Aurinkoisia kesäpäiviä toivotellen, Erja

Vastaa