puutarha

Puutarha rakentuu (osa 1)

Arvatkaa kuinka mahtavalta tuntui eilen illalla, kun pitkään suunniteltu puutarhaunelma alkoi saada raameja ympärilleen kuntan muodossa. Tätä takapihan alaosaa on suunniteltu jo niin pitkään, että toisinaan aloin miettiä sen jäävän ikuisiksi ajoiksi haaveiluasteelle.

Viime viikonloppuna kaivuri hääri parina päivänä uutterasti meidän pihassa. Täytyy tässä vaiheessa jo antaa suuri kiitos alansa ammattilaiselle. Sama firma (Lempäälän Maa- ja Vesirakennus Oy) on käynyt ennenkin tekemässä meillä maanrakennushommia ja heiltä kyllä käy työ niin sujuvasti. Aikataulut pitävät ja jälki on aina huolellista sekä siistiä.
Koko alapihalta kuorittiin nurmikko pois. Siitä irtosi aika paljon maata, joka käytettiin loiventamaan saunamökin edessä olevaa rinnettä. Samalla alueella, ihan rannan  tuntumassa, kasvaa neljä timanttituijaa ja kaksi syyshortensiaa, jotka ovat viihtyneet kasvupaikoillaan erittäin hyvin. Ne tykkäävät yleensäkin samankaltaisesta maasta kuin kuntta, joten päätettiin jättää ne paikoilleen siirteen sekaan.
Kuntta-alue peitettiin noin kymmenen sentin paksuisella hiekkakerroksella. Alueen läpi on tarkoitus tehdä kävelysiltoja, joten niiden kohdat katettiin juurimatolla ja peitettiin soralla.
Kaiken keskelle jätettiin suurempi sora-alue, johon tulee patio huvimajoineen. Pation olen suunnitellut rakennettavan pitkospuista. Ainakin yksi firma tekee pitkoksia ns. ”mittatilaustyönä” eli lankut toimitetaan muotoiltuna ja asennusvalmiina sekä numerojärjestyksessä asennuksen helpottamiseksi. Mutta katsotaan sitten ajan kanssa, mihin lopputulemaan siinä päädytään.
Pation viereen rakentuu puutarha, näillä näkymin neljään osaan, johon tehdään pienet polut (myös pitkospuista). Huvimajan viereen, pensaiden keskelle, tulee pieni vesiaihe, johon ainakin alustavasti olen miettinyt kivikasaa, jota pitkin valuu vettä.
Puutarhan osioihin tulee eri tavalla reunustettuja kasvi- ja kukkapenkkejä. Koko alue eristetään nurmialueesta vielä muurikivellä tai muulla vastaavalla. Ja johonkin nurkkaan haluan tilata Kasvihuoneilmiöstä ihan mahtavan takorautaisen näköisen puutarhakeinun. Kokeilin sitä viime kesänä siellä paikanpäällä ja oli tosi mukava istua.
Kuntta asennettiin eilen, maanantaina. Se tilattiin Viher-Suomi Oy:ltä, josta luvattiin asennus kahden viikon kuluttua tilauksesta. Hiukan yli parinsadan neliön asennus hoitui noin viidessä tunnissa. Osan ajasta satoi kaatamalla, onneksi aurinko alkoi paistella myöhemmin.
Kuntta oli käyty nostamassa metsästä edellisenä päivänä. Heiltä soitettiin meille vielä pari päivää aikaisemmin ja varmistettiin tilatun alueen määrä. Varvikon seassa oli sekä mustikkaa, että puolukkaa ja mun ehdottomia lemppareita kanervia. Jos tämä kuntta oikein hyvin juurtuu, saadaan ehkä mahtavaa kanervaloistoa pihaan jo ensi syksynä.
Varvikossa ei saa kävellä nyt muutamaan aikaan, että kuntta ehtii juurtua ja asettua. Lisäksi se täytyy pitää tasaisen kosteana koko ajan. Kuntan pohjasta saattaa jossain vaiheessa alkaa kasvaa heinää. Jos sen ei halua valtaavan enempää alaa, täytyy se nyppiä heti pois.
Olen tuohon kuntta-alueeseen ihan lääpälläni. Täytyy myöntää, että eilinen ilta meni poluilla risteillen ja ihastellen metsäistä maata sekä sitä tuoksua, mikä kuntan mukana meidän pihalle tuli. Ihan kuin olisi astunut toiseen maailmaan.
Tänään saapuivat Tunnelmatuotteesta viikonloppuna tilaamani valkoinen huvimaja sekä harmaa puutarhakaari porteilla.
Tällaisia suunnitelmia siis tässä vaiheessa, mutta itseni tuntien ne tulevat ainakin osittain muuttumaan. Me ollaan aina tehty pihaa sillä ajatuksella, että katsotaan mihin on aikaa ja mikä näyttäisi kivalta. Ei osata kumpikaan pitäytyä liian tiukoissa suunnitelluissa kehyksissä : )
Ensi viikolla pitäisi tilata muutama puunalku istutukseen. Ja ehkä muutamia pensaita tai kukkataimia.
Mutta tässä oli siis osa yksi. Palaan tähän aiheeseen, kun homma edistyy taas jonkin verran.
Leppoisaa viikonjatkoa murut!
Halein, Emppu
FB @kaneliomena76 ja IG @emppu76

You may also like...

8 Comments

 1. Todella hyvältä näyttää ja vitsi tuo teidän tontti myös ihan veden ääressä – sait minut vähän kateelliseksi. Meilläkin on meidän tontilla juuri alkamassa tontin salaojien tekeminen niin ajateltiin pistää samalla pihaa myös uusiksi, koska kuitenkin pihaa samalla kauhotaan auki. Me olemme itse suunnitelleet meidän pihan muutokset, että meillä ei ehkä ihan noin hienoa tule… Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja hienoista kuvista, tsemppiä paljon!

 2. Lämmin kiitos kivasta viestistä sekä tsempeistä <3
  Me muutettiin kymmenen vuotta sitten nykyiseen osoitteeseen ja lähes siitä saakka on suunniteltu kyseistä pihan aluetta enemmän käyttöön passeliksi. Oon piirtänyt suunnitelmia aina vaan uudelleen ja uudelleen, kun ajatukset tässä tuntuvat muuttuvan harva se viikko (naisen mieli, heh) : ) Helpompaa toteutusta kohti ollaan kuitenkin menty koko ajan ja piirros muuttui taas muutama päivä sitten… "Puutarha rakentuu osassa 2" onkin sitten aika eri juttua, mitä tässä jutussa olin mietiskellyt : ) Niin ne suunnitelmat muuttuu matkan varrella.
  Oikein paljon tsemppiä teillekin pihasuunnitelmiin ja -toteutukseen. Ja aurinkoista kesän jatkoa!
  -Emppu-

 3. Tulee varmasti upea tuosta puutarhasta. Varsinkin nuo kaaret ja portit näyttävät hurmaavilta! Meidänkin pitäisi tehdä maanrakennushommia täällä Naantalin suunnalla ensi kesänä, siinä samalla voisi kyllä laittaa puutarhan ihan uuteen uskoon.

 4. Kiitos <3 Nyt, kun kaikki on jo ruukkuistutuksia vaille valmiina, ollaan kyllä tosi tyytyväisiä lopputulokseen. Ja tuo mainitsemasi huvimaja on kyllä mun ehdottomia lemppareita nyt tuolla takapihalla : )
  Kuulostaa siltä, että toiminnantäyteinen kesä on tulossa ensi vuonna sinne Naantaliin pihatöiden parissa. Mukavia hetkiä teille niihin projekteihin ja oikein ihanaa syksyä!
  Halaten, Emppu

 5. Ihana tuo puutarhakaari. Tyttäreni teki tänä kesänä maanrakennustöitä täällä Jyväskylässä ja olin hieman seurailemassa sivusta. Siinä itsellekin hieman syttyi kipinä puutarhan päivitykseen. Pieni huvimaja olisi upea!

 6. Heippa!
  Lämmin kiitos kommentistasi <3
  Tuo pihanlaittoinnostus kyllä syttyy aika helposti. Ja laajenee nopeasti ; )
  Ensin laittaa jonkun paikan ja innostuu, kun juttu toimii ja kasvit kukoistaa : )
  Oikein ihanaa joulunodotusta sinulle!
  Halaten, Emppu

 7. Itselläkin on sellainen tunne, että jääköhän meidän puutarha aina vain haaveeksi täällä Espoossa. Noh, nyt alkaa olla muut remontit sen verran hyvällä mallilla, että jos sitä keväällä pääsisi aloittelemaan maanrakennustyöt. Enpä muuten aiemmin ollutkaan kuullut termiä kuntta, aina oppii uutta!

 8. Kiitos kommentistasi <3
  Joo, se on tuo piha aina, kun jää viimeiseksi asialistalle vähän joka paikassa ja kun on vihdoin saatu kaikki rakennus- tai remonttihommat tehtyä, on usein takki niin tyhjä, että jo se väsymys lykkää pihanlaittoa eteenpäin. Meillä kävi ainakin niin. Pikkuhiljaa istuteltiin kyllä pensaita ja puita, mutta tuota suurempaa hommaa lykättiin vuosi vuodelta.
  Oikein hyvää alkanutta vuotta sinne ja tsemppiä pihaurakkaan.
  Halaten, Emppu

Vastaa