elämä

Nenäpäivä ja Plan-kummius

Tänään on paitsi kolmastoista perjantai, myös maailman ystävällisyyspäivä. Ja teemahan sopii vallan mainiosti, sillä tänään vietetään myös Nenäpäivää. 

Wikipedian mukaan ystävällisyyspäivän tarkoituksena on nostaa esille hyviä tekoja yhteisössä ja keskittyä positiiviseen valtaan sekä ystävällisyyteen. Tätähän Nenäpäivän tempauksilla juuri tehdään.

Meidän kummilapset

Plan, joka toimii seitsemässäkymmenessä maassa, on yksi järjestöistä, joille Nenäpäivän tuottoja ohjataan. Meillä on kolme kummilasta Planin kautta – Nigeriasta, Guatemalasta ja Kolumbiasta. 

Viime kerralla, kun kirjoitin aiheesta, olimme juuri saaneet nuo kaksi kummipoikaa lisää jo aiemmin olleen tytön seuraksi. Katselin tänään heidän tietojaan ja huomasin toisen pojista täyttäneen juuri kaksi viikkoa sitten kolmetoista. Aion kirjoittaa hänelle kirjeen ja lähettää samalla myöhästyneet onnittelut. 

Tänä aikana, kun korona on runnellut maailmaa, olen monta kertaa miettinyt, mitä noille lapsille tällä hetkellä kuuluu. Onko virus valloillaan heidän yhteisöissään? Voivatko he perheineen hyvin?

Vaikka en ole koskaan ollut näiden lasten kanssa henkilökohtaisesti tekemisissä, kirjeenvaihto tuo heidät kuitenkin lähelle sydäntä. Ette arvaa kuinka liikutuin, kun tuo oman tyttöni ikäinen pieni lähetti viestin, jossa hänen serkkunsa auttaa häntä vastaamaan minulle. Tytöllä oli liitteenä olevassa kuvassa vielä kädessään kirje, jonka olin hänelle lähettänyt. 

Myös molemmat pojat (12- ja 13-vuotiaat) lähettivät esittäytymiskirjeen, joissa kertoivat itsestään, perheestään sekä asioista, joita tykkäävät tehdä. Toinen oli piirtänyt vielä upean kuvankin perheestään mukaan. 

On ihanaa ja samalla sydäntä särkevää huomata, kuinka lapset ovat lapsia joka puolella maailmaa. Huolimatta täysin erilaisista oloista ja lähtökohdista. He tekevät samanlaisia juttuja ja haaveilevat samankaltaisista asioista. Leikkivät, laulavat, pelaavat futista ja ovat piilosilla. Haluavat lääkäriksi, opettajaksi, eläintenkouluttajaksi tai lentäjäksi.  

Planin kautta voi lahjoittaa myös kertaluonteisesti ja jos haluaa avustaa säännöllisemmin, voi ryhtyä kummiksi.

Kummin minimikuukausiavustus on 30 euroa. Olen itse laittanut kuukausisummamme suoraveloituksena tililtä, jotta se ei unohtuisi. Maksulla tuetaan paitsi kummilastasi, myös koko hänen yhteisönsä lasten koulutusta, suojelua ja terveyttä. 

Kummilapsen kanssa saa olla kirjeenvaihdossa, mutta mahdolliset tapaamiset hoidetaan Planin kautta. Mun mielestä on ainakin aivan ihanaa vastaanottaa postia näiltä lapsosilta ja toivon, että myös meidän posti otetaan siellä ilolla vastaan. 

Myös Plan lähettää säännöllisesti raportteja kummilasten yhteisöistä, sekä tietoa siitä, mitä avustuksilla on siellä tehty. 

Tänä iltana tulee telkkarista Nenäpäivä-ohjelmaa, alkaen kello 19.00. Ihanaa viikonloppua!

Halauksin, Emppu

 

 

  

You may also like...

Vastaa