koira

Koirakoulu verkossa – Kuono.fi

(Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Kuono.fi-palvelun kanssa.)

Olen julkaissut useita tekstejä meidän kahdesta Maltankoiramussukasta. Lucky on vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen, Happy viisi kuukautta.

Koiria on alusta saakka sosiaalistettu paljon, joten ne ovat ystävällisiä ja menevät rohkeasti uusiin tilanteisiin. Jokin kuitenkin muuttuu, kun valjaat laitetaan päälle ja hihnat napsautetaan kiinni. Ovesta ulos säntäävät Ilon ja Onnen sijaan Jekyll ja Hyde, jotka rynnivät valjaitaan päin, kuin pienet härät. Koko lenkki menee koirien osalta vetämällä, puuskuttamalla ja kyttäämällä kaikkea mahdollista ympäristössä. Kun nähdään jotain mikä liikkuu – aivan sama onko se lintu, kala, ufo tai toinen koira, se haukutaan maasta taivaaseen ja jatketaan niin pitkään, kuin vähänkin liikettä näkyy.

Isompi koira ei haukkunut ärsykkeitä lenkeillä ennen pienemmän tuloa. Nyt ne vetävät duetossa. Toinen antaa äänen ja toinen yhtyy kuoroon. (Vaikka ei edes näkisi mitä haukutaan). Pikkuisen räksytys on vielä hyvin kimakkaa, joten arvaatte, että haluaisin toisinaan vajota maan alle, kun karvakuonot aloittavat esityksensä lenkkipolun varrella. Ehkä vedän seuraavalla kerralla pipon vielä syvemmälle päähän.

Ja tiedättekö – kaiken kruunaa se, että lähes poikkeuksetta ohikulkevat koirat ovat kuin aristokraatteja. Ohittavat hienosti, hiljaa ja edes katsomatta meidän huutosakkia. Siinä kohtaa miettii, missä ollaan menty vikaan.

Koira kouluun

Tällä taustalla olin enemmän kuin innoissani, saatuani mahdollisuuden tutustua Kuono.fi-sivustolla olevaan koiran peruskoulutuskurssiin .

Kurssi sisältää kolme osiota (johdanto, perustaidot ja ongelmakäyttäytyminen), joista jokainen pitää sisällään laajemman kokonaisuuden. Kurssin valmentajana toimii eläintenkouluttaja Noora Tihtonen, jolla on vankka kahdeksan vuoden kokemus koiramaailmasta.

Perustaitoihin kuuluvat mm.

🐾 Luoksetulo

🐾 Hihnakäyttäytyminen

🐾 Luopuminen ja

🐾 Lähellä pysyminen

Nämä perustaitoharjoitteet Noora esittelee koiran kanssa. Videot ovat selkeitä ja sopivan (muutaman minuutin) pituisia.

Harjoituksissa Noora käyttää apuna naksutinta, mutta se ei ole välttämätön. Myös käskysana käy. Itse ajattelin kyllä tuon naksuttimen hankkia, sillä koira noteeraa kuulemma sen äänen silloinkin, kun koira itse saattaa olla liian kiihtynyt puheen kuulemiseen. Esimerkiksi meidän tapauksessamme tuolla lenkkipolulla.

Palkat koiralle sen sijaan ovat ehdoton oppimisessa. Jokaisella koiralla on hintansa ja palkan eteen se tekeekin melkein mitä tahansa. Sekä tietysti miellyttääkseen omistajaansa. Meidän isompi koira palkitaan herkuilla, pienemmälle käy myös lelu tai leikkihetki.

Innostuin näistä perustaitovideoista niin, että aloin heti illalla opettaa koirille luopumista. Etenkin meidän pikkutassu nappaa kaikenlaista suuhunsa, jota se ei haluaisi antaa pois. Terävät naskalihampaat ja puolustaminen alkavat olla tuon ikäisellä koiralla jo sellainen yhdistelmä, joka tietää verisiä naarmuja, jos lähtee vaan ottamaan juttua sen suusta pois.

Ongelmakäyttäytymisvideot on puolestaan toteutettu ilman koiraa, pelkkänä puheena.

Puheklipit ovat tosi mielenkiintoisia ja opettavaisia sekä sopivan mittaisia nekin. Noora kertoo kunkin ongelman kohdalla taustaa siitä, miksi koira käyttäytyy juuri niin ja miten tuo huono tapa saadaan häivytettyä pois tai korvattua jollakin toissijaisella toiminnolla.

Ongelmatilanneosiosta löytyvät mm.

🐾 Ohitushaasteet

🐾 Vetäminen

🐾 Haukkuminen

🐾 Pureminen ja

🐾 Hyppiminen

Sain oikein hyviä vinkkejä meidän remmiräyhääjille sekä siihen, kuinka koiran saa lopettamaan vetämisen hihnassa. Pitänee kuitenkin alkuun käydä koirien kanssa yksitellen tekemässä näitä harjoituksia, sillä kaksin lenkillä ollessaan ne vain kiihdyttävät toistensa huonoa käytöstä, eikä siinä häslingissä aina saa edes sanaa väliin.

Kannattaa kokeilla

Tämä verkkokurssi on kaiken kaikkiaan tosi kattava ja toimiva. Kädestä pitäen annetut ohjeet sekä malliesitykset koiran kanssa, ovat innostavia ja saavat opin nopeasti omaan päähän. Myös naksuttimen käyttöä varten on omistajille omat harjoitteensa. Jotka tehdään tietysti ilman koiraa.

Valmentaja on todella ammattitaitoinen ja puhuu ihanan rauhallisesti ja selkeästi. Meillä lapsetkin innostuivat istumaan vieressäni ja katselemaan, kuinka koira teki hienosti kaikenlaista, mitä sille opetettiin.

Kurssi sopii sekä pennun koulutukseen, että jo vanhemmankin koiran perustaitojen muokkaamiseen ja ongelmatapojen häivytykseen. Kun olet katsonut videon, voit merkitä Kuono.fi-palvelussa olevalle omalle sivullesi kohdan suoritetuksi. Siitä näkee samalla nopeasti, kuinka paljon kurssia on vielä jäljellä.

Mielestäni verkkokurssi on loistava tapa kouluttaa koiraa. Voit tehdä harjoituksia omaan tahtiisi ja silloin, kun itse ehdit. Voit myös palata aina uudelleen videoihin, jos satut unohtamaan mitä pitikään tehdä. Joustava aikataulu on hyvä myös sitä ajatellen, että kaikki koirat ovat yksilöitä ja oppivat nekin asioita eri nopeudella.

Verkkokurssi ei vanhene, vaan on koko ajan käytössäsi. Sillä on myös neljäntoista päivän palautusoikeus, jos et löydä ratkaisua ongelmiisi tai olet muuten tyytymätön kurssiin.

Kurssien lisäksi sivustolla on paljon hyödyllisiä artikkeleita. Oma osionsa on pennuille, ruoalle sekä terveydelle. Itse löysin heti paljonkin luettavaa, joihin tulee varmasti palattua vielä useamman kerran. Näitä olivat mm. kynsien leikkaamisesta ja koiran trimmaamisesta kertovat tekstit. Myös artikkeli raakaravinnosta jäi kohdallani luettavien jonoon.

Lisäksi sivulla on loistava esittely koiravakuutuksista, jossa on vertailtu kuutta eri vakuutusyhtiötä. Taulukossa selvitetään mm. vakuutuksen kattavuus, omavastuu sekä vakuutuksen myöntämisen ehdot.

Kertoilen sitten myöhemmin, miten meidän remmirähjääjien kanssa koulutus onnistuu. Käykää ihmeessä sillä välin tutustumassa Kuono.fi-palveluun.

Halaten, Emppu

FB @kaneliomena76 ja IG emppu@76

You may also like...

Vastaa