matkailu

Järvisydän – erämaatunnelmaa Saimaan rannalla

Jylhät kalliot. Kaunis Saimaa. Mielettömät maisemat. Hyvä ruoka. Rauha. Hiljaisuus.

Tätä kaikkea löytyy Rantasalmella sijaitsevasta Järvisydämestä, jossa me vietettiin pari päivää kivalla House Boatilla asustellen.

Oon aina ihaillut amerikkalaisissa leffoissa näkyviä asuntolauttoja ja toivonut pääseväni joskus tutustumaan sellaiseen. Ollaan suunniteltu jo puolitoista vuotta käyvämme jonain lomahetkenä Järvisydämessä ja kun näin nettiä selaillessani sinne uutuuksina tulleet kolme asuntolauttaa, olin myyty.

Me varattiin lautta kahdella makuuhuoneella. Myös yhden huoneen vaihtoehto löytyy.

Lautat sijaitsevat hotellin tuntumassa, aivan vierasvenesataman vieressä. Kävellen pääsee siis hyvin joka paikkaan. 
Lautalla oli pieni tupakeittiö, josta löytyivät mm. takka, jääkaappi, minibaari sekä kaasuhella. Oleskelutilasta pääsi takaterassille. Molemmissa makuuhuoneissa oli omat vessat ja suihkut.
Sisäänkäynnin vieressä oli suihkuhuone ja pieni sauna. Lautan etuterassilta lähtivät jyrkähköt portaat kattoterassille, josta oli huikeat näkymät joka suuntaan.

Keittiön puolella oli ruori ja paneeli täynnä nappuloita.
Lautalla siis pääsee myös liikenteeseen.
Keittiönurkkaus. 
Olohuoneen puoli.
Makuuhuoneet olivat samanlaisia kaikkineen. 
Sauna.

Järvisydän on ihan oma maailmansa sinne johtaneen kiemurtelevan tien päässä. Kuin kaikelta muulta piilossa.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy joka makuun. Huoneita Elämyshotellissa, mökkejä, huviloita ja house boateja. Jos toiveissa siintävät unet tähtitaivaan alla, valinta kohdistuu rinteessä sijaitseviin, isoin ikkunaseinin varustettuihin maisemasviitteihin. Myös vierasvenesatamassa oli koko ajan paljon veneitä yökylässä. 

Vaikka ihmisiä on paljon, monissa hotelleissa vallitseva rauhaton metelitunnelma loistaa poissaolollaan. Täällä ruokailu- ja kylpylähetketkin olivat todella rauhallisia.
Tiedä sitten millä taialla tämä saadaan aikaan, vai olisiko niin, että ympärillä huokuva Lappifiilis vaan rauhoittaa niin pienet kuin suuretkin lomailijat.

Kylpylä on sijoitettu eri rakennukseen kuin hotelli. Matkaa sinne on vain kivenheiton verran. Kylpylän ”pääallas” oli kauttaaltaan noin 130 cm syvä ja siellä oli useita hierontaporeita.
Vieressä oli poreallas sekä lasiseinällä muusta alueesta erotettu lastenallas. Ulkoa löytyi vielä järviallas ja järveen pääsi myös rannasta hiekkaa myöten.

Suihku-ja pukeutumistilat oli jaettu naisten ja miesten puoliin, mutta kaikki saunatilat olivat yhteisiä. Tämä oli tosi kätevää. Me kokeiltiin tavallisen saunan lisäksi ainakin höyrysauna, enkelisauna (jossa maattiin isojen valkoisten kivipenkkien päällä), infrapunasauna ja kivisauna.

Kivoja juttuja kylpylän puolella olivat myös suolahuone ja astamyrskysuihku, jossa sai seistä neljässä erilaisessa, luonnonäänillä höystetyssä sateessa. Ja yksi meidän lasten ehdottomista suosikeista oli korkealla roikkuva ämpärisuihku, josta tuli narusta vedettäessä ämpärillinen järvikylmää vettä niskaan.

Kaikki tilat olivat sanoinkuvaamattoman upeita. Niin kylpylässä kuin hotellissakin. Kynttilälyhdyt paloivat siellä täällä luomassa tunnelmaa aamusta iltaan. Värisävyt olivat rauhoittavan maanläheisiä. Portaikoissa oli upeita risukaiteita. Penkeillä taljoja.
Kylpylä on louhittu kallioon ja upeaa kivipintaa on jätetty paljon näkyviin joka puolelle. Kattoon on käytetty satoja vuosia vanhoja uppotukkeja. Oman rauhaisan lisänsä toi myös altaille näkyvä joogaparvi, jossa meidänkin aikana pidettiin ilmajoogatuntia.

Joogaparvi.

Mukava yllätys oli myös se, että kylpylästä sai kassalta lokeron avaimen lisäksi pyyhkeet mukaan, joten niitä ei tarvinnut roudata huoneista.

Ainoa asia, joka jäi todella harmittamaan kylpylän puolella oli aukioloaika.
Kylpylä on auki ma-la 10-20 ja sunnuntaisin 10-18. Ma-la päivinä, kaksi viimeistä tuntia eli 18-20 on varattu vain aikuisille.
Mekin haluttiin käydä Punkaharjulla toisena päivänä ja silti ehtiä myös uimaan – edes pari tuntia. Siinä sai olla tarkkana aikataulujen kanssa, että ehdittiin päivän aikana edestakaiset tunnin matkat suuntaansa, ruokailut, käynti harjulla ja vielä uimaan neljäksi.
Kaiken lisäksi kylpylässä ei näkynyt kelloa. (Pahoittelut, jos sellainen oli, koska en sitä kovasta etsinnästä huolimatta nähnyt). Jos on rajoituksia uintiaikoihin lapsiperheille, pitäisi jollain merkillä vaikka viisitoista minuuttia aiemmin, ilmoittaa aikuisten ajan alkavan. Ehdittäisiin kunnolla pois jaloista.

Ympäristö Järvisydämessä oli ihanan vehreä, hoidettu ja siisti. Kallion päällä kulki parikin luontopolkua. Niiden varsilta löytyi kauniiden maisemien lisäksi mm. näkötorni ja pitkospuita.

Läheinen luontopolku.
Nämä kolme kuvaa polulta ovat poikani otoksia.
Hän on yhtä innokas kuvaaja kuin äitinsä. 
Näkötorni.

Järvisydämestä tehdään viikossa useita retkiä vesitse lähistön kansallispuistoon. Muutakin tekemistä löytyy, mm. Fatbike-retkiä ja Sup Outdoor-retki, jonka aikana opitaan suppailun perusteita.
Lisätietoja eri vaihtoehdoista, aikatauluista ja kauden aktiviteeteista löytyy Järvisydämen nettisivuilta.

Kaksi päivää meni nopeaakin nopeammin. Oltaisiin kyllä voitu jäädä vielä pariksi lisäpäiväksi. Kuitenkin kauniina tiistaiaamuna, auringonsäteiden heijastuessa ympäröiviltä aalloilta, me sanottiin haikein mielin heipat tälle ihanalle paikalle. Koko perhe tykkäsi ja suosittelee ehdottomasti!

Illan sininen hetki.
Kumpanakin päivänä satoi pienen aikaa ja
iltataivaan koristi kaunis sateenkaari.
Mun lukuhetki.

You may also like...

Vastaa