puutarha

Heräävä pihamaa

Meidän takapiha jakautuu kahteen puoliskoon, joiden välissä kulkee kivetty polku. Oikealla puolella on hyötypuutarha, vasemmalla oleskelupiha.

Hyötypihan puolella on pari omenapuuta, marjapensaita (vadelma, karviainen, mustaherukka ja punaherukka) sekä neljä kasvilaatikkoa. Kolme laatikkoa on varattu mansikoille, neljännessä kasvatetaan milloin mitäkin. Useimmiten porkkanaa ja tilliä.

Oleskelupuoli kattaa saunamökin ja sen alapuolella olevan kuntta-alueen, jonka poikki risteilee muutama puinen kävelysiltaosuus. Kuntan vieressä on patio, josta löytyy nuotiopaikka sekä huvimaja. (Kuntta on siirrettyä metsänpohjaa, jos termi on outo).

Kun tuo kuntta-alue valmistui viime kesänä, halusin siirtää myös sille puolelle hyötykasveja ja -puita. Terassialuetta reunustamaan hankittiin kirsikka-, luumu- ja päärynäpuut, jotka näyttävät selviytyneen ekasta talvestaan mainiosti. Luumupuu jopa kukki ja sen kukintoja läheltä ihaillessani, huomasin rungolla kävelevät muurahaiset. Sisälle tunkevan muurahaisarmeijan sain karkotettua mökiltä kanelivanalla (kanelia kulkureitille), eikä niitä ole sen koommin näkynyt. Puun suojaamiseen ajattelin kokeilla joko laimennettua mäntysuopaa runkoon tai vehnäjauhorengasta puun ympärille. Muurahaiset eivät kuulemma mielellään ylitä jauhovanaa.

Kolme uutta pensasta istutettiin viikko sitten tähän alla olevaan rinteeseen, pihlajan ympärille. Syyshortensia, kameliajasmike sekä loistojasmike. Pation reunakiveyksen vierestä irrotetaan vielä nurmikkoa sen verran, että siihen istutetuille kukille tulee kunnon penkki.

Kuntta selvisi talvesta hyvin, mutta lämpimän kevään takia näyttää paikoin kuivalta. Haravoin sieltä heti maan kuivuttua suurimman osan puista tippuneista lehdistä pois, jotta sadekin pääsee kastelemaan sammalta ja varvikkoa kunnolla. Tällä hetkellä kuntalla on tehokastelu käynnissä ja näyttää siltä, että vihreys pikkuhiljaa palailee.

Mustikankukkia näkyy jo kivasti, samoin ihanina pisteinä valkoisia metsätähtiä. Kuvassa meidän nuorempi karvakuono Happy, tutkimassa maastoa.

Pitemmän kävelypolun varrelle hankin pari istutusastiaa ja laitoin toiseen sininataa, toiseen pensasmustikkaa. Ne tuovat kivaa elävyyttä kaiken keskelle. Veneen kohdalta vasemmalle, on istutettu syreeniaidanne. Tuo kohta on todella kostea ja siinä on koitettu saada viihtymään vaikka mitä – tuloksetta. Syreenit tykkäävät ja kasvattavat vauhdilla uusia alkuja. Taisivat viimein oikea kasvupaikka ja laji löytää toisensa.

Rakastan tätä porttia. En raaski peittää sitä millään köynnöskasvilla (ainakaan vielä), mutta valot aion siihen kieputtaa. Huvimajassa sellaiset jo onkin ja ne tuovat syysiltoihin ihanaa tunnelmaa.

Alla olevassa kuvassa on yksi kuntan ärsykkeistä. Kuntta on muuten hoitovapaa ja tosi helppo, mutta tämä alla oleva ruoho kannattaa nyppiä pois saman tien, kun sitä ilmestyy. Samoin jokainen rikkakasvi. Heinät valtaavat helposti alaa ja peittävät nopeasti muun varvikon alleen. Nämä ruohotupsut lähtevät onneksi kevyellä nykäisyllä juurineen.

Hankittiin parin vuoden miettimisen jälkeen roboleikkuri hoitamaan yläpihan ruohonleikkuupuuhat. Langat, joiden puitteissa se kulkee, asennettiin noin neljän sentin syvyyteen. (Ne saa asentaa maksimissaan kymmeneen senttiin). Alueen jokaisen puun ja pensaan rajaamisessa oli oma hommansa, mutta se kannatti. Nyt Bernie (lapset nimesivät leikkurin siten) ajelee pihalla ympäriinsä ja pitää voikukat kurissa meidän puolesta. Tarkoitus on jatkaa langat kattamaan vielä vasemman puolen alapihakin. Tämä vaatii koira-aidan siirtämistä, joka tehdään tässä jossain kohtaa, kun ehditään. Onneksi on vielä kesää jäljellä.

Alla oleva koristeomenapuu on viime vuoden loppukesän hankinta. Kun kaksi vuotta kukkineet koristekirsikat jättivät jostain syystä kukkimisen tänä vuonna väliin, kukkii tämä sitäkin kauniimmin. Seuraavaksi nuppunsa on avaamassa tämän puun vieressä kasvava alppiruusu, johon on tulossa toistakymmentä kukkaa.

Saunan polun varteen on tulossa vielä kivipenkki, josta olen haaveillut myös pitkään. Rakastan kiveä elementtinä, vaikka se viileä istua onkin. Saahan siihen alle sitten vaikka taljan tai muuta vastaavaa lämmikkeeksi.

Tällaisia kuvia tällä kertaa. Lähiaikoina laitan otoksia mökiltä, jossa on laitettu terassilasitusta alulle.

Ihanaa toukokuun viimeistä sulle <3

Halaten, Erja

IG @emppu76

You may also like...

2 Comments

 1. Oh my God, asuttepa kauniilla paikalla 😍! Näyttää täydelliseltä. Pääseekö tuosta uimaan? Mikä vesistö on kyseessä? En tunne Lempäälää yhtään🙈

  1. Heippa!
   Lämmin kiitos kommentista 💖
   Vanajaveden rannalla ollaan ja pääsee uimaan. Tosin ollaan hiekkaa ajettu pohjaan sen verran, että aika matalaa on jopa laiturin päässä, mutta keskemmällä pääsee jo hiukan syvempiin vesiin.
   Aurinkoista kesää❣
   Halauksin, Erja

Vastaa