matkailu

Disneyland Pariisi 1/2

Olen ollut uskollinen Disney-fani lapsuudesta saakka. Lukenut sarjiksia ja kirjoja sekä katsonut leffoja ja animaatioita kerta toisensa jälkeen. Ala-asteikäisenä haaveilin usein, kuinka ihanaa olisikaan asua Ankkalinnassa. Mietin kuka hahmoista haluaisin olla ja missä kohtaa kaupunkia mieluiten asuisin.
On ollut kiehtovaa seurata vierestä, kuinka omat lapseni nyt haaveilevat ja miettivät näitä samoja asioita. Tutustuvat samoihin hahmoihin, jotka ovat viihdyttäneet ihmisiä ympäri maailman jo monia kymmeniä vuosia. Lukevat samoja tarinoita ja katsovat samoja elokuvia. Lumoutuvat minun laillani maailmasta, joka kaikki alkoi yhden miehen piirtämästä hiirestä.
Osa Disneyland Hotellia. Takana näkyy portti Disneyland-puistoon.
Hotellissa oli suuri, korkea, valoisa aula. Tämä portaikko oli suosittu kuvien ottamispaikka.
Meidän huoneessa oli kaksi parisänkyä.

Disneyn tunnetuin pallokorva näkyi joka paikassa.
Pyyhkeet ja kaikki juomalasit vaihdettiin joka päivä.
Pedatuille sängyille jätettiin päivittäin ”Sweet Dreams”-kortti
aina eri Disney-kuvalla ja suklaata – Disney-kuorissa nekin, kuinkas muuten..

Käsikirjoitus ja ohjaus

Olen haaveillut matkasta Disneylandiin nuoruudesta saakka. Kammoan ylipitkiä (yli kolmen tunnin) lentomatkoja, joten Pariisin Disneyland oli meille paras vaihtoehto. Pariisiin lensi suunnilleen juuri tuon kolmisen tuntia ja aikaerokin on vain tunnin.
Varasin matkat Ebookersin kautta tämän vuoden helmikuussa. Tuolloin oli vielä mukavasti vaihtoehtoja majoituksen ja lentojen suhteen.
Ikuisena epäilijänä olin hieman huolissani itse tehtävistä nettivarauksista, koska aiemmat reissut ollaan aina hoidettu matkatoimistojen kautta. Sitä pelkäsi, että unohtaa jonkin tosi tärkeän tiedon ja sitten huomataankin kohteessa, että ollaan ilman majoitusta.
Kaikki sujui kuitenkin todella loistavasti. Ohjeet netissä olivat helppoja ja varasin samalla istumalla hotellin sekä meno-paluulennot Finnairilla. Hartaasta etsinnästä huolimatta, en löytänyt hotellista huonevaihtoehtoa, joka olisi sisältänyt myös aamupalat. Liput Disneylandin koko alueelle kaikkien päivien ajaksi kuuluivat huoneemme hintaan.
Kuljetuksen Charles de Gaullen-lentokentän ja Disneylandin välille tilasin myös netin kautta paikalliselta kuljetusyhtiöltä. Kyseessä oli shuttle bus, joka meidän maassamme vastaa tilataksia.
Kun saavuimme lentokentälle, meidän piti mennä infotiskin puhelimesta soittamaan annettuun numeroon ja ilmoittaa olevamme perillä. Siitä kymmenen minuutin kuluttua kuljettaja tuli hakemaan meitä terminaalista saakka kyltti kädessään.
Taksimatka kesti hiukan yli puoli tuntia, matkalla oli tuohon aikaan vielä ruuhkaa.
Myös Disney Magical Shuttle Bus liikennöi Orlyn ja CDG:n kenttien sekä Disneylandin välillä. Nämä ovat ihan oikean kokoisia busseja ja kyyti pitää niihinkin varata etukäteen.

Lavasteet ja puvustus

Kun me saavuttiin Disneylandin alueelle, ensimmäinen ajatus oli: reilu pala Amerikkaa Ranskassa, laajojen peltojen keskellä. Reilu pala siksi, että hotellin eteen ajettaessa tuntui siltä, kuin olisi astunut keskelle vanhan amerikkalaisen leffan kuvauksia, niin samanlaista meininki oli, kuin mitä on tottunut elokuvissa näkemään.
Leveästi hymyileviä ihmisiä vastaanottamassa tulevia asiakkaita. Ohjaamassa jonottavia takseja oikeille paikoilleen parkkiruutuihin. Nostamassa meidän laukkuja taksista kärryyn, jotta ne saataisiin kuljetettua huoneeseen heti, kun olemme kirjautuneet sisään.
Ja ympäristö. Disneyaiheisia istutuksia myöten täysin moitteettomassa kunnossa – puhtaana, siistittynä ja hoidettuna.
Turvallisuusasiat alueella olivat huippuluokkaa tällaisen vähän matkustelleen ihmisen näkökulmasta.
Hotelleja on monta. Jokaisen hotellin sisäänajotien alussa oli oma vartiokoppi ja puomi. Sisään alueelle pääsi, kun kuljettaja oli käynyt tunnistautumassa. Myös taksin tavaratila tarkastettiin.
Hotelliin sisälle mentiin metallinpaljastimen läpi. Portin vieressä seisoi koko ajan kaksi vartijaa.
Myös huoneen siivouslapussa luki, että hotellin henkilökunnan on turvallisuussyistä päästävä käymään jokaisessa huoneessa vähintään kerran päivässä.
Henkilöstö on pukeutunut ihaniin, vanhanajan vaatteisiin. Ihan jokainen, oman työroolinsa mukaan.
Palvelu on todella hymyilevää, avuliasta ja ystävällistä. Kaikki tervehtivät iloisesti ”Bonjourilla” tullessaan käytävillä vastaan.
Tervehdyksiä vaihdetaan sekä ranskaksi että englanniksi, välillä suloisessa sekamelskassa. Niitä käytetään niin usein, että neljässä päivässä meidän lapsetkin oppivat perus ”Bonjour”-, ”Merci”- ja ”Au revoir”-tervehdykset ja myös käyttämään niitä oikeissa kohdissa.
Frontierlandin kaivosajelu oli saarella, jota ympäröi siipiratasaluksella kierrettävä joki.

Tämä upeus seisoi keskellä Disneylandia.
Näitä oli myynnissä Ruususen linnan yläkerrassa.
Satu kerrottiin linnan toisessa kerroksessa auki olevien kirjansivujen ja näiden kauniiden kuvien avulla.

Catering

Meillä oli huone Hotel Disneylandissa, joka sijaitsee aivan puiston porteilla. Hotellin asukkaat pääsivät aamulla puistoon tuntia ennen varsinaista avaamisaikaa. Tämä tunti oli hyvä käyttää käymällä sellaisissa laitteissa, joihin oli päivällä jonotusaikaa pitkältikin toista tuntia.
Hotel Disneylandissa on kaksi ravintolaa. Toisessa on noutopöytä, toisessa tilataan listalta.
Café Fantasia löytyy myös, mutta se tarjoilee (nimestään harhaanjohtavasti) erilaisia drinkkejä, viinejä, cocktaileja jne.
Alueen puistoista löytyy monia erityyppisiä ruokapaikkoja.
Noutopöytiä oli ainakin pari. Pikaruokapaikoista sai mm. pizzaa, hodareita, salaatteja, kinkkupiirakkaa sekä täytettyjä patonkeja. Disney Villagessa oli Mc Donald’s.
Juoma- ja jäätelökojuja oli useita. Tarjolla oli kahvia, teetä, virvoitusjuomia sekä useimmiten neljää jätskivaihtoehtoa. Pari puikkoa, tuutti ja mehujää.
Ollaan yleensä reissuilla tehty (monen muun tapaan) niin, että on haettu läheisestä kaupasta iltapalatarpeet ja laitettu ne hotellin jääkaappiin. Syöty sitten päivällinen ravintolassa ja iltapala huoneessa.
No,
Disneylandin alueella ei ole ruokakauppoja. Alue on älyttömän laaja ja suht kaukana lähimmästä kaupasta. Jos sulla ei siis ole omaa autoa, etkä jaksa lähteä ”kohti ääretöntä ja sen yli” hakemaan patonkia ja voita, on vaan pakko syödä siellä mistä jotain saa. Ja tämä on laskelmoitu kohteessa loistavasti ainakin hinnoittelusta päätellen.
Otetaan esimerkkinä aamupala (joka ei siis sisältynyt meidän huoneen hintaan).
Aikuinen juo tumman paahtonsa ja syö ääriään myöten täyteen mätetyn lautasensa tarjonnan hintaan 34 euroa. Lapsi syö palan vohvelinreunasta ja siivun vesimelonia hintaan 27 euroa.
Niinpä…
Mutta sekään ei ole mitään verrattuna siihen, että syöt vielä samana päivänä illallisen siinä ravintolassa. Hahmojen kanssa. Tarkoittaa sitä, että Disney-hahmot kiertävät koko illallisen ajan pöydissä halaamassa lapsia ja ovat kuvattavina asiakkaiden kanssa.
Tämä riemu kustantaa aikuiselta 69,90 ja lapselta 49,90. Ja kun miettii sitä, minkä verran lapset normaalisti syövät… Puhumattakaan siitä, että syövät vielä vähemmän, kun pää heiluu puolelta toiselle kuin tennismatsissa, kun yritetään paikantaa seuraava Minni/Mikki/Iines/Pluto/Aku, ketä nyt voisi mennä halaamaan.
Mutta hei – mitä siitä, kun saadaan sentään kimppakuva Ihaan kanssa ; )
Useisiin muihin hotelleihin verraten ruokailu sujuu todella jouhevasti. Ravintoloissa otetaan ovella vastaan ja saatetaan pöytiin – myös aamupalalla. Jokaisella pöytäalueella on nimikkotarjoilija, joka tuo lämpimät juomat ja käy välillä varmistamassa tarvitaanko jotain lisää. Itse haetaan linjastosta ruoat ja kylmät juotavat.
Ja mikään ei päässyt ikinä loppumaan noutopöydistä kesken. Henkilökuntaa oli niin paljon joka puolella.
Tää oli kyllä kunnon labyrintti. Pitkä ja sokkeloinen : )
Joka puolella oli kauniita, hyvinhoidettuja istutuksia.

Näyttämö ja avustajat

Alueella on kolme eri kohdetta; Disneyland, Walt Disney Studiot ja Disney Village.
Puistoissa on eri teemaosioita. Disneylandissa on niitä viisi:
Adventureland
Fantasyland
Discoveryland
Main Street ja
Frontierland.
Joka osiosta löytyy huvipuistolaitteita, tekemistä ja näkemistä liittyen kyseisen alueen teemaan. Myös osion ravintolat ja myyntikojut on maisemoitu sopimaan ympäristöönsä.
Esim. Fantasylandissa on mm. Ruususen linna, Liisa Ihmemaassa-labyrintti ja Hassun Hatuntekijän Teekuppikaruselli sekä Kolmen Haltijattaren kahvila.
Frontierlandissa pääsi puolestaan mm. matkustamaan siipiratasaluksella, seikkailulle kummitustaloon sekä hurjalle juna-ajelulle halki vanhan kaivoksen.
Kauppoja on pienin välimatkoin ihan joka puolella ja niissä on myynnissä kaikkea mahdollista Disneytavaraa mitä kuvitella saattaa. Astioita, pukuja, vaatteita, leluja, paperitavaraa jne.
Todella suosittuja pienten lasten keskuudessa olivat roolivaatteet, joita löytyi lähes joka kaupasta. Ravintoloissa, puistossa ja hotellin käytävillä juoksi vastaan kymmeniä pieniä Bellejä, Ruususia, Tuhkimoita, Jessieitä, Spidermaneja ja Woodyja. Ja nehän sopivat maisemiin vallan passelisti.
Disneyland näyttää turistikartalla todella suurelta, mutta välimatkat ovat todellisuudessa paljon lyhyempiä.
Paikassa on todella paljon nähtävää ja miltei joka kohteeseen on pitkät jonotusajat (esim. prinsessojen tapaamiseen oli 90 minuuttia ja kaivosajelulle 85 minuuttia). Me valittiin ne tietyt missä haluttiin ehdottomasti käydä ja käytettiin sitten muu aika asioiden näkemiseen ja kokemiseen mieluummin kuin laitteisiin jonottamiseen.
Disneylandissa on käytössä myös Fast Pass-mahdollisuus, jolla pääsee tiettyyn aikaan päivästä jonon ohi laitteeseen. Nyt oli tullut uutena myös Super Fast Pass, jolla pääsee jonon ohi mihin tahansa aikaan päivästä. Me ei näitä käytetty, joten en niistä osaa kertoa sen enempää.
Hahmoja pääsee tapaamaan pitkin päivää eri paikoissa.
Kätevää on ladata Disneyland Pariisi-sovellus (Appstoresta tai Google Playsta), josta näkee kartalla, kuka on milloin missäkin sekä myös kuinka pitkä jonotusaika tapaamiseen sillä hetkellä on.
Sovellus näyttää laitteidenkin senhetkiset jonotusajat sekä kaikki alueen ravintolat. Sieltä näkee myös kohteet, jotka ovat suljettuina.
Sovelluksen kartan avulla on myös helppo suunnistaa, sillä näyt itse punaisena pisteenä koko ajan kartalla kulkiessasi alueella.
Pari asiaa jotka on ihan pakko nähdä Disneylandin puolella:
1) Paraati
Paraati on joka päivä klo 17.30. Musiikki soi kovaa ja korkealta, kun tutut animaatiohahmot tulevat pitkässä kulkueessa suurten vaunujen päällä vilkutellen tai niiden välissä tanssien.
Jos haluaa hyvän paikan kulkuväylän varrelta, kannattaa paikalle tulla jo 45 minuuttia aiemmin.
2) Disney Illuminations-show
Jokainen päivä puistossa päättyy samalla tavalla. Valtava joukko ihmisiä kokoontuu Prinsessa Ruususen linnan eteen odottamaan, että kello lyö 23. Silloin alkaa pimeässä illassa huikea show.
Suuren linnan seiniin heijastetaan tunnetuimpien Disney-leffojen ja animaatioiden pätkiä ja kyseisen elokuvan musiikki soi suurista kaiuttimista joka puolella. Lasersäteet, värilliset vesisuihkut ja sadat ilotulitteet antavat valtaisan voiman esitykselle.
Mieti,
Kun olet ihan pimeässä ja katselet osaa lempileffastasi upean satulinnan muurista. Kun samaan aikaan kuuntelet tuttua sävelmää, joka täyttää voimakkuudellaan koko pään. Kun ympäristösi on kuin suoraan satukirjan sivuilta…
Sillä hetkellä kokee jotain taianomaista. Jotain, mikä ei unohdu koskaan.
Halauksin, Emppu
P.S.
Kuvia ja kertomista on niin valtaisasti, että halusin jättää Walt Disney Studioille ihan oman postauksen. Se on niin upea alue ja kuvia on sieltäkin paljon. Siitä siis seuraavalla kerralla.
FB @kaneliomena76 ja IG @emppu76

You may also like...

Vastaa