yrittäjyys

Työnantajat, piiloista pois

Kysymys: Arvatkaa mikä ottaa joskus raskaasti päähän?
Vastaus: Ammattinsa takia toisten ihmisten arvostelun kohteena oleminen.

Ollaan mieheni kanssa työnantajia. Pelkästään se sana saa joskus muiden pulssin kiihtymään ja meille aletaan haukkua pikapuoliin toisia työnantajia. Lopputulemana on aina se, että pomopuoli on syvältä helvetistä ja jos yksi työnantaja on sieltä, koskee se myös jokaista muuta työnantajaa. Poikkeuksia ei voi olla olemassa.

Tiedättekö. Tällaisessa tilanteessa on kiva alkaa puolustaa työnantajaa. Yleensä kannattaakin pysyä hiljaa.

Kun yhteiskunnassa neuvotellaan uusia työehtosopimuksia, paukutellaan lakkovaroituksia ja vaaditaan suureen ääneen lisää liksaa joka puolella, on silkka itsemurha mennä sanomaan jossain kuuluvansa työnantajapuoleen ja ymmärtävänsä toisenkin puolen asiasta. Sut naulataan ladonseinään seuraavissa sadoissa kommenteissa ja käsketään olemaan puuttumatta asioihin, joista et selvästikään ymmärrä mitään ***tanan riistokapitalisti.

Mutta kun jokainen työnantaja on joskus ollut myös työntekijä. Useammalla on siis kaksi näkökulmaa asioihin.

Kukaan ei kuitenkaan halua kuulla työnantajan puolta asioista, jotka koskevat sairaslomia, työsuhteen purkamista, varoitusmenettelyä, tuntimääriä tai palkkaa. Ja ne ovat juuri tärkeitä asioita työnantajaosapuolelle siksi, että noiden asioiden ollessa kunnossa, myös työnantajalla on turvallista aloittaa työsuhde uuden ihmisen kanssa. Näin työnantajan näkökulmasta työsuhde on välillä liian suojeltu, sillä jos sattuu todella väärä rekrytointi, ei se aina näy koeajalla. Ja sen jälkeen työsuhdetta on vaikea päättää, jos ei ole todella vahvaa näyttöä.

Työntekijä voi lähteä vapaasti koska tahansa, paitsi määräaikaisesta työsuhteesta. Jos haluaa aiheuttaa työnantajalle ongelmia (ja uskokaa pois, heitäkin on), voi järjestää irtisanoutumisensa sellaiseen ajankohtaan, jolloin siitä on työpaikalle mahdollisimman suurta haittaa. Loma-aika on yksi parhaista, kun uusia ei ehdi enää pikapikaa hakea ja opettaa hommiinsa. 

Ammun ehkä itseäni jalkaan kirjoittaessani näistäkin asioista, mutta mielestäni pomopuolen pitäisi tulla enemmän esille. Jakaa julkisesti kokemuksia siitä, millaisia työsuhteita voi olla olemassa ja kuinka jotkin työsuhteet vaativat niin paljon, että ne pilaavat lopulta melkein koko työpaikan ilmapiirin tai vaikuttavat suuresti työnantajan henkilökohtaiseen elämään.

Sitten kun pomo väsyy jatkuvaan karuselliin, tuleeko mistään sympatiaa? Ei.
Työnantajana ei pysty edes avautumaan kuin muille työnantajille, sillä vastakaikua ei saa mistään muualta. Toisin, kuin jos illanistujaisissa parjaat työpaikkaasi tai pomoasi, ovat olkapäät taputteluista kipeinä seuraavana aamuna. Tiedän mistä puhun, sillä niin monta kertaa näitä tilanteita on tullut koettua ja nähtyä.

Työnantajana kaikki on aina omaa valintaasi, omia päätöksiäsi ja omaa syytäsi. Jos henkilöstöstä joku voi huonosti, syynä on aina huono esimies tai työnantaja.
Ja aina näin ei todellakaan edes ole. Ei ole vain niitä tehokkaan puuttumisen välineitä, joista jo tuolla aiemmin puhuin. Ja mitä enemmän työalaa holhotaan ja suojellaan, sitä paremmin myös esim. työpaikkakiusaajat saavat mellastaa ilman mahdollisuutta puuttua asioihin. Pomolla ei ole näyttöjä, kun kukaan ei uskalla sanoa mitään ääneen.

Kun olet toisella töissä, voit kohdata arvostelua. Kun olet työnantaja, kohtaat satavarmasti arvostelua sekä henkilöstöltä, että asiakkailta. Teit niin tai näin, aina meni väärin jonkun mielestä. Ja joskus siitä kerrotaan kovaan ääneen. Paikan päällä ja netissä.
Jos sitten osoittautuukin, että asiakas oli väärässä, ei kukaan korjaa sitä tietoa enää heille, jotka ovat livenä kuulleet, kuinka paskaa paikkaa täällä johdat ja kuinka tämäkin asia oli tehty huonosti. Ei. Silloin ollaan hiljaa ja annetaan asian olla. Ainoa mikä meni, oli maine paikalta – väärinkäsityksen vuoksi.

Netti on myös kiva paikka mustata yritysten mainetta. Joillekin pienyrityksille nämä arvostelut voivat olla elintärkeitä. Joskus joku saattaa painaa yhtä tähteä vahingossa eikä osaa / pysty korjaamaan sitä. Se kuitenkin vaikuttaa kokonaisarvosteluun yrityksen kohdalla. Ja jotkut valitsevat paikkansa näiden arvostelujen mukaan.

Kerran meidänkin paikassamme oli neljä alaikäistä menossa pelaamaan rahapelejä. Kassalta kysyttiin paperit ja käskettiin nuoret pois pelialueelta. Tämän jälkeen alle kymmenen minuutin tuli facesivuillemme neljä yhden tähden arvostelua, joka laski kokonaisarvostelun etusivulla kivasti. Samat naamat arvosteluissa, kuin luvatta pelialueella. Kostaa voi niin monella tavalla, vaikka toiset toimivat vain lain kirjaimen mukaan.

Tämä puheenvuoro on työnantajien puolesta. Työnantajien, jotka liian usein ovat hiljaa epäkohdista, koska tietävät taistelevansa tuulimyllyjä vastaan.

Arjen aloitusterkuin,
Emppu

You may also like...

Vastaa