elämä

Rajoituksia ja äkkiä

Viimeisten viikkojen aikana ei ole tarvinnut miettiä, mikä mahtaa olla päivän uutisotsikko. Iltalehden ja Iltasanomien nettiuutisten alkupäästä saa hakea koronavirukseen liittymättömiä juttuja lähes suurennuslasin kanssa.

Olen itse seurannut paniikinsekaisella mielenkiinnolla tilanteen kulkua heti alusta saakka. En ole tautiopin emeritusprofessori, epidemiologi tai mikään muukaan terveysalan asiantuntija eli en ala tässä etusormi pystyssä paasaamaan, missä on menty perse edellä puuhun. Ollaan vaan muiden maallikoiden kanssa pohdittu muutamia asioita.

Kuten vaikka…

Kun virus alkoi levitä Italiassa oikein kunnolla, olisi sinne pitänyt asettaa matkustuskielto välittömästi. Sen sijaan sinne lennettiin ainakin kaksi viikkoa epidemian alun jälkeen. Ihmisen luonteeseen kun kuuluu ajatella joka asiasta, etten minä nyt ainakaan sitä saa tai ettei se nyt meille asti leviä. Sama juttu, kun kukaan ei koskaan ajattele kuolevansa. 
Ihan jokainen Italiasta tullut, oli sitten oleskellut epidemia-alueella tai muualla, olisi pitänyt testata kotimaassa jo lentokentällä ja pitää kotikaranteenissa testitulosten varmistumiseen saakka. Olen seurannut tautitartuntoja vain neljäänkymmeneen ihmiseen (sitten alkoi ahdistaa liikaa) ja jokainen niistä oli joko välittömästi tai välillisesti kytköksissä Italian lomareissuun.
Viruksesta tiedetään (edelleen) niin vähän, että jokaisen, joka oli matkalla epidemia-alueella, olisi pitänyt jäädä matkansa jälkeen kahdeksi viikoksi kotiin. THL:n olisi pitänyt suositella vahvasti tällaista omaehtoista kotiinjäämistä sen sijaan, että kerrotaan ihmisille, että töihin voi mennä, jos on oireeton. Uusimpien tietojen valossa muualla maailmalla myös oireettomat ihmiset ovat olleet tartuttajia. Useampi suomalainen menee vielä töihin vaikka pää kainalossa, joten meidän maassamme ylemmältä tuleva käsky on tehokkaampi, kuin oma valinta.
Nyt puhutaan koulujen sulkemisesta ja joukkoliikenteen rajoittamisesta. Monissa paikoin kouluja on jo suljettu useiden kymmenien altistusten vuoksi. Tällä hetkellä olisi mielestäni oikea aika toimia, eikä miettiä taas siihen saakka, kun on liian myöhäistä. Korona tarttuu erään uutisen mukaan yhtä todennäköisesti lapsiin, kuin aikuisiinkin. Lapsi ei vaan välttämättä sairastu siitä tai saa vain lievät oireet. Tartuttaa he voivat silti.
Itse sulkisin kolmeksi viikoksi myös elokuvateatterit, museot, teatterit, uimahallit ja kuntosalit. Harrastukset tauoille myös. Tämä olisi pieni liike ottaen huomioon sen, kuinka laajamittaisia sulkuja joudutaan tekemään kauppoja myöten, jos tilanne pääsee riistäytymään kunnolla käsistä. Pari, kolme viikkoa varmasti jokainen malttaisi pysyä omissa nurkissaan ja käydä vain kaikki välttämättömimmät menonsa, jos tuloksena olisi viruksen hallitumpi leviäminen. Ja jos käsky tulisi ylemmältä taholta.

Moni vertaa tätä sairautta kausi-influenssaan ja vähättelee samalla sen vaikutuksia. No, influenssaa vastaan saa kuitenkin halutessaan rokotteen. Ja influenssaan on olemassa oireita lieventävää lääkitystä. Influenssa kyllä tappaa maassamme muutaman sata ihmistä vuodessa, mutta kun katsotaan vaikka Italian tilannetta, jossa pelkästään parissa päivässä ihmisiä on kuollut yli kolmesataa, ei näitä sairauksia voi verratakaan keskenään. Lisäksi kausi-influenssasta tiedetään paljon ja siihen osataan varautua. Korona tuli niin sanotusti puun takaa, eikä siitä ja sen tartuntatavoista ole saatu varmaa tietoa vielä paljoakaan. 

Koronaviruksella on suuret globaalit vaikutukset ja sen jälkiä siivoillaan varmasti pitkään. Myös talouden osalta. Miettikää tilannetta, jossa meidänkin maassamme alkaa työpaikoilla olla tartuntoja ja altistuksia. Kuinka moni firma joutuisikaan laittamaan sen myötä ovensa säppiin. 
Nyt tarvitaan maamme hallitukselta jämäkkää otetta ja tilanteen seuraamisen sijaan tartuntoja ja altistuksia vähentäviä toimia. Katsomalla muita maita, joissa tartuntoja oli ennen omaa maatamme, saamme suoran mallinnoksen siitä, mitä tulee tapahtumaan. Miksi Suomi olisi poikkeus?
Vaikka kansan suojeleminen tietäisi kaiken lentoliikenteenkin jäädyttämistä hetkeksi aikaa, olisi pakko nyt niitä isoja päätöksiä tehdä.
Olen iloinen siitä, että vaikka Amerikan presidentti Donald Trump on tähän saakka vähätellyt koko virusta (ja korona sielläkin jo vauhdilla leviää), hän sentään yrittää suojella omaa maataan asettamalla kuukauden matkustuskiellon kahdellekymmenellekuudelle Euroopan maalle, Suomi mukaan lukien.
Ja monissa muissa maissa suljetaan kouluja ja muita paikkoja mieluummin etukäteen, kuin odotetaan tilanteen hajoavan käsiin.

En halua lietsoa hysteriaa. Tahtoisin vain nähdä päätöksiä ja tekoja ainaisen harkinnan sijaan, sillä virusten nopeasti etenevässä maailmassa jokainen sekunti maksaa.
Ja hei, muistetaan me pestä ahkerasti käsiämme, aivastaa nenäliinaan ja pysyä vähänkin sairaina siellä kotona.

Halauksin,
Emppu

You may also like...

Vastaa