elämä

Me negatiivarit

Lupailin yhdessä jutussani tekstiä, joka kaiken positiivisen sijaan keskittyy asioihin, jotka ärsyttää mua sanomattoman paljon. Yllätys oli mitä suurin (ja iloinen), kun huomasin, kuinka vaikea oli edes löytää sellaisia asioita (ja vielä joulun alla). Olen tähän saakka pitänyt itseäni aika realistisena, helpommin negatiivisia asioita bongaavana ihmisenä, joka kuitenkin koittaa sinnikkäästi kääntää kelkkaansa positiiviseen suuntaan. Aina sitä näemmä oppii itsestään uutta.

Mutta niitä ärsykkeitä – tässäpä ne harvalukuiset

1.
Muutamia ilmaisuja, jotka voisi lähettää maata kiertävälle radalle:

  • Hinnatonta
  • Hakusessa (aaargh.. se on haussa!)
  • Jätän tän vaan tähän
  • Miten meni noin niinku omasta mielestä (Tää on ehkä kaikkein rasittavin sanonta)
  • Lomalle lomps
  • Erilaiset sukupuolivarustuksista käytetyt nimet, kuten leilit, kannut, lompsa ja lihamukit (yäx!)

2.
Kun kysyt joltakulta, mikä päivä sopii tapaamiseenne, hän luettelee ensin kaikki päivät, jotka eivät sovi ja sen lisäksi paikat, joihin on silloin menossa. Tyyliin: ”Ens viikonloppu ei sovi, kun oon menossa silloin tyttöjen kanssa leffaan ja sunnuntaina käväisen kokouksessa. Seuraava viikonloppu menee Pariisissa ja sitten on tuparit ja koulun myyjäiset. Mutta niiden jälkeinen lauantai on vapaa”.
Miksi sitä ainoaa sopivaa päivää ei voi vaan ilmoittaa heti? Miksi?

3.
Kun joku aloittaa jutun sanomalla: ”Tätä ei saisi edes kertoa, mutta…”
Miksi sitten kerrot? Tällaiselle tyypille ei kannata puhua koskaan mistään asiasta, jonka ei halua leviävän muiden korviin.

4.
Miksi aina kysytään mitä kuuluu, kun suurta osaa ihmisistä vastaus ei kiinnosta vähääkään. Perusvastaushan tähän on ”Ihan hyvää”, vaikka se olisi kaukana todellisuudesta.

5.
Se on myös ärsyttävää, kun joku esittää oman elämänsä somessa aivan erilaisena, kuin mitä tiedät sen oikeasti olevan. Ja vielä ärsyttävämpää on, kun näet muiden menevän siihen halpaan ja pitävän tyyppiä todellisena supersuorittajana ja ihanneihmisenä.

6.
Ammatin puolesta se on ärsyttävää, kun työnantajapuoli yleistetään aina isoksi, pahaksi sudeksi. Oli kyse mistä vaan. Todellisuudessa niin työnantajissa kuin työntekijöissäkin valtaosa on hyvää, mukavaa ja rehtiä porukkaa, jotka haluavat vain hoitaa hommansa. Harmi, että suurimmat otsikot revitään aina siitä murto-osasta työnantajia, jotka kohtelevat porukkaansa huonosti.

7.
Somessa mua on kummastuttanut jo pitempään se, kun suuri osa ihmisiä kirjoittaa laittaneensa joulukorttirahat hyväntekeväisyyteen ja toivottaa joulua kaikille yhteisesti vaikkapa Facessa.
Miksi pitää ilmoittaa, mihin korttirahat on laitettu? Voisi vaan suoraan laittaa hyvän joulun toivotukset ilman mitään muuta. Ja sitäpaitsi, jos ei ole Facessa, ei edes tiedä, miksi joiltakin ihmisiltä ei tule enää kortteja, jos se ilmoitetaan vain siellä.

8.
Itsensä kehuminen ja jatkuva esille nostaminen on kauheaa.
Itse en ole osannut sitä koskaan edes työhaastattelussa ja vastentahtoisesti ihailen ihmisiä, jotka osaavat kyseisen taidon jopa keskellä arkielämää.
Lähtökohtaisesti ihmisellä, joka tekee tällaista on heikko itsetunto, jota hän koittaa pönkittää omalla kehumisellaan. Tiedä sitten toimiiko se ja tuoko ihmiselle itselleen todellakin paremman mielen. Ainakin Amerikassa tämä itsensä kultaaminen on tavallisempaa ja sieltä rantautuu koko ajan meille uusia tapoja, joten jossain kohtaa oma kehu ei ehkä täälläkään enää haise, vaan on ihan peruskauraa.

9.
Kun lähes missään kaupassa ei saa enää katsella rauhassa mitään, vaan heti tullaan kysymään voidaanko auttaa, kun astut ovesta sisään. Tällaisen introvertin kuluttajan kyseinen tapa on saanut jo karttelemaan ahdistelevimpia liikkeitä. Oon kirjoittanut tästä pitemmän jutun tänne.

10.
Feikkiklikkaukset blogilukemissa
Nää ärsyttää ihan ylipaljon. Jokainen tietenkin haluaa seurata, kuinka paljon omia tekstejä luetaan. Osalla on Google Analytics käytössä, itse en ole sitä vielä hakenut.
Joinain viikkoina sivuilla käy mieletön vilske ja vanhempiakin juttuja näytään lukevan ahkerasti. Sitten menet katsomaan sivustoja, joiden kautta lukijoita on tullut yllätysmäärä, niin sut on liitetty johonkin seksisivustoon, josta klikkaamalla ”lukijat” tulee osaksi sun lukuja – lukematta riviäkään, kun etsivät aivan jotain muuta. Ei siis pysty tätä kautta ihan realistisesti seuraamaan, luetaanko omia tekstejä. Niin syvältä!

Tämän enempää en osannut ärsyttäviä juttuja listata. On tietysti globaaleja asioita, jotka ärsyttävät eri tavalla ja suorastaan vihastuttavat (kuten sodat ja väistämätön ilmastonmuutos), mutta ne ovat asia erikseen. Tämä oli listaus hiukan kevyemmistä aiheista.

Ärsyttävän ihanaa viikonloppua toivotellen,
Emppu

FB @kaneliomena76 ja IG @emppu76

You may also like...

Vastaa