elämä Yleinen

Korona tulee taas

Luin pari päivää sitten uutista lasten koronarokotuksista. Kommenttikentässä oli keskustelua siitä, kuinka tarpeellisia nämä piikit ovat. Eräässä mielipiteessä sanottiin, että lapset on pakko rokottaa siksi, koska aikuiset pelkäävät koronaa.

Ei, mietin silloin.

Lapset pitää rokottaa pääosin siksi, koska suuri osa aikuisista ei edelleenkään osaa käyttäytyä siten, kuin aikuisten pitäisi tällaisessa tilanteessa käyttäytyä. Eli vastuullisesti. Tämä kaikki delta-varianttipaskahan lähti maassamme kunnolla leviämään rajan takana pidettyjen futiskisojen seurauksena. Ja sen seurauksena, että karanteenihan ei koske ketään juhannuksena, jota vietettiin välittömästi, kun kisat päättyivät. Viis siitä, että futisfaneja vedottiin jäämään kotiin ja käymään testeissä.

Tämän jälkeen on raportoitu tartuntoja nousevassa määrin. Ja silti porukka kokoontuu ravintoloihin sekä yökerhoihin. Puhumattakaan musatapahtumista ja terasseista, joissa on paljon ihmisiä. Pienessä tilassa. Ilman maskeja. Koska kaikki ajattelevat, että korona ei tartu pihalla. Ehkä alkuperäinen ei tarttunutkaan niin hyvin, mutta tämä uusi malli ei välitä siitä tiedosta.

Tänään luin uutisen delta plus-viruksesta. Jos alkuperäiseen koronaan sairastunut ihminen sairastutti keskimäärin 2 ihmistä, deltaan sairastunut tartuttaa 5-9 ihmistä, niin kuinka monta tähän plussaan sairastunut mahtaakaan tartuttaa? Jos tämä virus nostattaa aina vain uutta aaltoa ja muuntuu koko ajan, tullen aina vain helpommin ja nopeammin tarttuvaksi ja pysyen silti yhtä vaarallisena, mihin sen kanssa vielä joudutaan?

Tiedäthän sen tilanteen, kun joukko lapsia huseeraa sokerihumalassa synttäreillä? Meno on kuin luolamiehillä, vauhti sen mukaista eikä kukaan reagoi mihinkään käskyihin, pyyntöihin tai rukouksiin.

Sama on käynnissä maiden hallituksilla. Yritetään vedota ihmisten järkeen. Valaa jaksamista. Pyytää, että jokainen vetää päänsä pois perseestään ja toimii omalta osaltaan vastuullisesti. Silti tuloksena päästään muutamasta kymmenestä tartunnasta lähes tuhanteen päivässä. Parissa kuukaudessa. Ja mitä tarvittiin? Kesä ja kärpäset. Vapaalle päästetty porukka, joka vähät välittää loman aikana rokotuksista, karanteeneista tai testauksista. Koska eihän se nyt minuun tartu.

Tämä kaikki loppuu vasta, kun virukselle ei anneta enää happea hengittää. Ja sitä nopeammin se loppuu, mitä tiiviimmin ihmiset pitävät kiinni niistä hemmetin säännöistä.

  • Turvaväli
  • Maski (myös rokotetuilla)
  • Käsihygienia
  • Suurten ihmismassojen välttely
  • Ylimääräisten menojen karsiminen
  • Rokotus
  • Testaus (ajoissa)

Ja tiedättekö mikä näin työnantajana jyrsii ehkä kaikkein eniten? Työn joustavuuden kannalta.

Kuvitellaan tilanne, että jäät perjantaina viikonloppuvapaalle. Nenä alkaa vuotaa perjantai-iltana ja lauantaina kurkkuun vähän sattuu. Mitä moni tekee?

Soittelee työpaikalle maanantaina, että flunssaa on pukannut koko viikonlopun ja nyt ollaan menossa koronatestiin.

Kysymys. Miksi sinne ei mennä heti, kun oireet ilmaantuvat, vaan odotetaan työpäivän aamuun? Sitten odotellaan vielä pari päivää lisää testitulosta. Kotona.

Ja palkka juoksee.

Jaksaajaksaaterkuin, Emppu

You may also like...

Vastaa