elämä yrittäjyys

Kesätöihin?

Tämä juttu kesätyönhausta on tehty työnantajan näkökulmasta. Siitä, mitä itse katsomme hakemuksia lukiessamme ja siitä, millaisiin asioihin kiinnitämme huomiota työhaastattelussa.

Olemme olleet mieheni kanssa työnantajia kaupan alalla jo yhdeksäntoista vuotta, joten useita rekrytointeja on vuosien varrelle mahtunut. Onnistuneita ja vähemmän onnistuneita. Siltikin voin tässä postauksessa puhua vain meidän puolestamme, sillä ymmärrettävästi jokainen työnantaja katsoo asioita henkilökohtaisesta vinkkelistään ja eri ihmisille eri asiat ovat tärkeitä.

Tämä kirjoitus on hyvinkin ajankohtainen juuri nyt, vaikka lumisohjo peittää tienoot ja talvilomatkin ovat vielä suurimmalla osalla porukkaa pitämättä. Tammikuun lopulla suuntaa työnantajapuoli katseensa jo kesään. Siihen on vielä muutama kuukausi aikaa, mutta melkein silti tulee aina kiire.

Tiivistä, tiivistä

Kesätyöt odottavat siis tekijöitään ja huolimatta siitä, oletko astumassa ensimmäistä kertaa työmarkkinoille vai jo vanhempi konkari, kannattaa tähän aikaan vuodesta alkaa jo lähetellä hakemuksia ainakin niihin paikkoihin, jotka kiinnostavat eniten ja joihin tietää olevan joko tunkua tai vain muutama työpaikka jaossa. Tämä siksi, että kesälomat julkaistaan usein viimeistään huhtikuussa, joten kesätyövoiman olisi hyvä olla silloin selvillä. Myös harjoitteluvuorot alkavat monin paikoin toukokuussa, jotta uusi ihminen olisi valmis jäämään kesäkuun alusta vastaamaan yksin vuorostaan. 

Kesätyöpaikkaa voi hakea tai kysellä jo ennen, kuin siitä tehdään virallinen ilmoitus. Tämä ei ole kiellettyä ja osoittaa vain kiinnostustasi paikkaa kohtaan. Lisäksi olet etulinjassa lähetettyäsi hakemuksesi jo hyvissä ajoin.

Kun haet kesätyöpaikkaa, joka on ilmoitettu esimerkiksi työvoimatoimiston sivuilla, katso tarkkaan työhön vaadittava ajanjakso, koulutus ja työkokemuksen määrä.

Jos työhön etsitään ihmistä, joka pystyy olemaan vuoroissa elokuun loppuun saakka ja itse olet vapaana vain heinäkuun loppuun, voit toki lähettää hakemuksen, mutta tiedät jo valmiiksi, ettei se ole silloin sitä, mitä haetaan. Työnhakuilmoitukset koitetaan tehdä mahdollisimman yksityiskohtaisiksi ja tarkoiksi juuri siksi, että myös hakijalla on selkeä tieto siitä, mitä työpaikalla odotetaan.

Jos paikkaan haetaan ihmistä, jolla edellytetään olevan kokemusta alan hommista yhdestä viiteen vuotta, ei kokemukseksi useinkaan riitä tet-jakso yläasteella, naapurin lasten vahtiminen edelliseltä kesältä tai kahden viikon työharjoittelu joltain kurssilta. Silloin haetaan oikeasti ihmistä, jolla on jo kokemusta kyseiseltä alalta.
Kun pyydetään esittelemään itsensä avoimella hakemuksella, ei kannata kertoa epäolennaisia asioita. Koita pitää hakemus tiiviinä ja mahdollisimman lyhyenä (jos ei toisin pyydetä). Tämä siksi, että jos työhakemuksia tulee useita, työnantaja ei ehdi perehtymään perinpohjaisesti jokaiseen ja tärkeäksi tarkoittamasi tiedot ja taidot saattavat jäädä muun tarinoinnin alle.
Itse luen aina ensin CV:n, vasta sen jälkeen hakemuksen. Kun kirjoitat ansioluetteloon työkokemustesi ajanjaksoja, on huomaavaista laskea sulkuihin jo perään, kuinka pitkään kyseinen työsuhde on kestänyt. Joskus listauksessa saattaa olla monia peräkkäisiä työsuhteita ja niistä on haastavaa nopeasti hakemuksia selatessa laskea yhteiskuukaudet.

CV:ssä on yleensä jo olennaisin osa työkokemuksesta, koulutuksesta ja harrastuksista. Itse hakemukseen kannattaa siis kirjoittaa vaan lyhyt esittely itsestään – kuka on, missä asuu ja ketä kuuluu perheeseen. Ehkä jotain senhetkisestä elämäntilanteesta. Jos sinulla on vakiharrastuksia aina tiettyyn aikaan, laita hakemukseen myös niistä.

Kannattaa kertoa miksi olet kiinnostunut kyseisestä alasta sekä kyseisestä työpaikasta. Laita hakemukseen tieto, millä aikavälillä pystyt tekemään töitä (jos olet sidottu opiskeluaikoihin). Jos työpaikka on matkan päässä, mainitse silloin, onko sinulla auto käytössä tai pääsetkö kulkemaan julkisilla.
Palkkatoiveet kannattaa säästää työhaastatteluun ellei niitä pyydetä kertomaan jo hakemuksessa.
Ja niiden suhteen kannattaa olla realistinen. Jos sinulla ei ole käsitystä alan palkoista, käy katsomassa yleinen palkkataso ennen haastattelua. Ota huomioon kokemuksesi ja koulutuksesi. Moni asia ei viilennä työnantajan ensivaikutelmaa yhtä hyvin, kuin aivan ylihinnoiteltu palkkatoive.

Ennen kuin painat ”Lähetä”-nappia meilissäsi, tarkista vielä toiseenkin kertaan, että yhteystietosi (puhelinnumero ja / tai sähköposti) ovat oikein.

Avoimuus ja rehellisyys

Kun sitten erotut tiiviillä ja napakalla hakemuksellasi tarpeeksi muista ja pääset haastatteluun, muistathan,
 • Saapua ajoissa (Jos tiedät myöhästyväsi, soita tai lähetä viestiä työnantajalle. Myös hänellä saattaa olla muita suunnitelmia ja aikatauluja haastattelusi jälkeen, joten tämä on huomaavaista.)
 • Esitellä itsesti selkeällä äänellä, kädestä pitäen ja silmiin katsoen.
 • Ottaa mukaan koulutodistukset ja työtodistukset sekä mahdolliset kurssitodistukset.
 • Älä puhu pahaa entisistä pomoistasi (Tämä ei tee koskaan hyvää vaikutusta. Jos kysytään, miksi lähdit entisestä työpaikastasi ja syynä olivat muun väen kanssa ristissä olevat sukset, voit sanoa kauniimmin, etteivät henkilökemiat pelanneet. Jos haastattelija haluaa tietää lisää, hän kysyy kyllä. Silloinkaan ei kannata sortua selän takana puhumiseen).
 • Mieti valmiiksi, jos sinulla on jotain kysyttävää tarjolla olevasta paikasta. Tätä kysytään usein viimeisenä, joten paljon asioita on voinut tulla jo esille siihen mennessä. Jos pelkäät unohtavasi kysymyksesi, merkitse ne paperille ja lue sieltä. Se ei haittaa yhtään työnantajaa. Ja kysymyksiä ei ole pakko olla. Toisin kuin aina sanotaan, se ei ainakaan omasta mielestäni osoita mielenkiintoa työpaikkaa kohtaan. Se osoittaa vain, että olen itse unohtanut kertoa jotain olennaista.
Itse haluamme myös tietää, onko kesätuuraajalla jotain loma- tai festarisuunnitelmia tiedossa. Niiden ajankohdan tietäminen on ajoissa tarpeen kesälomalistojen ja vuorolistojen suunnittelun vuoksi.

Jos työhistoriassasi on paljon lyhyitä työsuhteita, paljon koeaikapurkuja tai pitkiä taukoja, varaudu vastaamaan niitä koskeviin kysymyksiin. Ja ihan varmuuden vuoksi mainitsen tämän. Kannattaa pitäytyä aina totuudessa, vaikka se joskus olisikin itsellesi epäedullista. Työnantaja arvostaa enemmän sitä, että pystyt kertomaan huonommistakin työsuhteen purkujutuista avoimesti, kuin sitä, että saa myöhemmin kuulla sinun valehdelleen työhaastattelussa.

Älä,
 • Pureskele purkkaa haastattelun aikana.
 • Selaile kännykkää haastattelun aikana.
 • Puhu koko aikaa, vaan anna haastattelijalle myös tilaisuus kysyä jotain.
Työnantaja kertoo usein haastattelun yhteydessä ajankohdan, minkä sisällä päätökset valinnoista tehdään. Suurin osa ilmoittaa vain valituille henkilöille.
Voit myös halutessasi soittaa ja kysyä mitä kesätyörintamalle kuuluu, jos valinta-aika jää jostain syystä epäselväksi.

Onneksi olkoon, sait paikan!

Kun teen työsopimuksen, varmistan aina, että toinenkin osapuoli ymmärtää kaiken sovitun. Käymme yhdessä sopimuksen läpi ennen allekirjoituksia. Tämä siksi, että muistan vielä hyvin itse, millaista oli olla nuori työnhakija, jolla ei ollut tietoa eikä kokemusta työmarkkinoista.
Näytän samassa yhteydessä myös alan palkkataulukon ja katsomme sieltä, että palkka on kokemusta ja koulutusta vastaava.
Selitän, mitä tarkoittaa määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Myös sen, mitä tarkoittaa koeaika.
Jos sinulla on epäselvyyttä työsopimuksen kirjoittamisen hetkellä jostain asiasta, kysy rohkeasti. Työnantajan velvollisuus on selittää, mitä mikäkin kohta paperissa tarkoittaa.

Jos sopimukseen tulee muutoksia allekirjoitusten jälkeen, ne kannattaa tehdä aina kirjallisena. Hyvässäkin yhteistyössä ja -hengessä alkanut työsuhde saattaa kääntyä toiseen suuntaan ja silloin on hyvä molemmin puolin, että kaikesta sovitusta on mustaa valkoisella muutospäivämäärineen.

Työpaikalla

 • Muista ilmoittaa aina välittömästi sairastumisestasi. Työnantaja saa tarpeeksi aikaa reagoida töiden uudelleenjärjestelyyn.
 • Kerro rohkeasti esimiehellesi, jos koet kiusaamista tai ikäviä tilanteita.
 • Kysy, kysy ja vielä kerran kysy, jos et aina tiedä tai muista, mitä pitäisi tehdä.
 • Ole aktiivinen ja oma-aloitteinen.
 • Ole reilu ja rehellinen.
 • Huomioi työkaverisi.
 • Noudata työpaikan sääntöjä. Jatkuvat rikkomukset kulkevat aina pomollesi jotain kautta. Usko pois.
 • Opettele laskemaan tuntisi, jotta voit tarkastaa palkkasi. Virheitäkin sattuu, vaikka monien käsien läpi tunnit maksuvaiheessa kulkisivatkin.
 • Jos haluat arvostelun työtodistukseesi, pyydä se erikseen työsuhteen loppuessa.
Tällaisia asioita tuli mieleen nyt, kun kesätyönhaku alkaa olla kohta kiivaimmillaan. Toivottavasti muistin kaiken oleellisen☺
Kesätyöterveisin,
Emppu
FB @kaneliomena76 ja IG @emppu76

You may also like...

Vastaa