Skip to content
Menu
Sydänmuruja
  • perhe
  • yrittäjyys
  • elämä
  • koira
  • reuma
  • hyvinvointi
  • puutarha
  • sisustus
  • juhlat
  • matkailu
  • kirjoittaminen
  • kirja
  • joulu
Sydänmuruja

Flunssan paikka on kotona

Posted on 12.12.202212.12.2022

Kun sikainfluenssarokotteita annettiin, kukaan ei olisi arvannut millaisen helvetin ne joidenkin elämässä polkaisivat käyntiin narkolepsian muodossa.

Samankaltaisia uutisia alkaa pikkuhiljaa tihkua koronarokotteesta. Omat oireeni alkoivat kaksi viikkoa kakkosrokotteen jälkeen. Silti vain yksi lääkäri viidestä suostui ottamaan kantaa siihen, voisivatko lamaannuttavat oireet johtua rokotuksesta. Muut kiersivät kysymyksen ja totesivat, että kyllähän ne rokotteet kannattaa aina ottaa.

Syy, miksi jaan tämän parisen vuotta sitten kirjoittamani tekstin, on toive koronan jo unohtaneelle kansakunnalle. (Tauti on edelleen voimissaan).

Meitä on tuolla monia (tunnen itsekin pari), jotka ovat samassa tilanteessa. Eivät uskalla ottaa yhtäkään koronarokotetta enempää siinä pelossa, että selvittämättömät (elämää suuresti haittaavat) oireet vahvistuvat.

Tauti on silti pelottava. Vielä pelottavampi, jos sitä vastaan ei ole mitään suojaa.
Pyydän siis satojen ja taas satojen puolesta. Pysy kotona, jos olet sairaana. (Vaikka olisi se kiva illanvietto tai pikkujoulu).

Ja nyt se alkuperäinen juttu.

Oltiin perheen voimin Club For Fiven konsertissa viikkoa ennen joulua. Väliajalla kävin tyttäreni kanssa vessassa. Siinä, kun jonotettiin, alkoi edessäni seisova nainen valittaa kaverilleen, kuinka hänen olonsa oli paljon pahempi kuin aamulla ja kuinka hän varmasti joutuisi jäämään seuraavana päivänä töistä pois. Puoli minuuttia tämän jälkeen hän räjäytti kaksi kunnon aivastusta ilmoille, pitämättä edes kättään suojana edessään. Luotsasin tyttöni nopeasti vessakoppiin räkäpilven ohi.

 Muutama päivä tämän jälkeen olimme teatterissa. Takanamme istuvalla miehellä oli kiva flunssa päällä ja hänen ajoittaiset yskänpuuskansa lensivät suoraan meidän niskaan. Sanoinkin miehelleni väliajalla, että ihme, jos meidän perhe on terveen kirjoissa jouluaattona. Sen verran näkyvää altistusta pöpöjoukoille oli saatu yhden viikon aikana.  

Tällä samalla viikolla tapasimme vielä ystäväperheen kanssa. Pieniä lapsia kun heilläkin on, kääntyy juttu usein sairasteluputkiin. Perheen äiti kertoi minulle, että lasten edellisen päivän joulujuhlaan oli tuotu esiintymään lapsi, joka oli oksentanut kotonaan edellisen päivän ja nyt heillä jännätään saivatko taudin mahdollisesti mukaansa pilaamaan oman viikonloppunsa. Niin.

Olenhan tätä jo aiemmin miettinyt, mutta joka vuosi vaan enemmän ja enemmän. Miksi, miksi ja miksi?

Sairaana pysytään neljän seinän sisällä

Miksi ihmiset lähtevät mihinkään tapahtumiin, jos tauti on jo päällä? Ymmärrän sen, jos jokin virus on vasta niin tuloillaan, ettei itselläkään ole vielä oireita, vaikka voi muita silloin jo tartuttaakin. Sellaiselle ei voi mitään. Mutta se, että olet jo kipeä ja viis veisaat siitä, kuinka moni kantaa samaa tautia muutaman päivän kuluttua.

Samoin tämä on ihmetyttänyt jo pidemmän aikaa, että jo hiukankin oireilevat tai edellisenä päivänä tervehtyneet lapset viedään hoitoon, kouluihin ja harrastuksiin. Jos on esimerkiksi ollut kuumeinen flunssa, kannatti vanhan tavan mukaan pitää yksi kuumeeton päivä, ennenkuin lähtee mihinkään.
Samoin vatsapöpöissä olleita lapsia en päästä yleensä päivään, kahteen mihinkään sen jälkeen, kun oireet loppuvat.

Kysymys on taudin leviämisen lisäksi myös yleiskunnon palautumisesta. Ajattelen sen niin, että huonosti sairaudesta palautunut lapsi (miksei aikuinenkin), on alttiimpi uusille sairauksille ja siitä seuraa helposti kunnon tautiränni.
Mun mielestäni olisi hyvä, jos olisi olemassa jotkin ihan yleiset (kaikkien tiedossa olevat) suositukset siitä, kuinka pitkään minkäkinlaisen ”perustaudin” kanssa on hyvä olla kotosalla oireiden loppumisen jälkeen.

Vielä tarkempi olen näistä jutuista tietysti siksi, kun reumani menee huonoon kuntoon jokaisesta ylimääräisestä tulehduksesta. Siitä joutuu sitten palauttelemaan itseään takaisin muutaman viikon tavallista pidempään.

Tämä sama huoli on myös vanhemmilla, joilla on immuunijärjestelmää heikentävää sairautta poteva lapsi. Riippuen sairauden tilanteesta, nämä lapset eivät voi käydä aina edes kaverisynttäreillä (eivätkä aina edes normaalikoulua), sillä muille tavallinen flunssa voi saattaa heidät vaikka hengityskoneeseen sairaalaan.

Tautihysteria iskee talvella

Myönnän myös, että yhdessä vaiheessa mulle iski päälle tautihysteria. Meillä oli sinä talvena joku koko ajan kipeänä, eikä normaalia arkea päästy elämään monen kuukauden aikana kuin kolmisen viikkoa. Edellisen nenä kun lakkasi vuotamasta, alkoi seuraava valitella kipeää kurkkua tai päänsärkyä.
Sinä talvena meidän perheelle painui lähtemättömästi päähän samoin tein suoritettava käsienpesu kotiin tultaessa, niin usein siitä heitä muistutin. Nyt ei tarvitse enää muistuttaa.

Tämä tautihysteria sai aikaan myös sen, että olen nykyään mieluummin tyly ja kieltäydyn menemästä sellaiseen paikkaan kylään, missä on ollut vatsatauteja viikon sisällä. Sellaisia vieraita kieltäydyn myös ottamasta vastaan. Myös sellaisia, jotka ovat itse käyneet kylässä jossain parin päivän sisällä, missä oli vatsapöpöjä.
Tämä muuri tuli sen jälkeen, kun sairastin itse niin rajun noroviruksen, että luulin oikeasti kuolevani. Kun olin jo muutama tunti oireiden alettua niin väsynyt, etten jaksanut kunnolla enää hengittää. Se sai aikaan niin kamalan kauhun vatsatauteja kohtaan, etten ehdoin tahdoin halua niitä mistään meille imuroida.

Aseisiin pöpöjä vastaan

Jokavuotisia kulkutauteja vastaan on vaikeaa taistella. Etenkin, kun on pienempiä lapsia vielä kotona, jotka saattavat pyyhkiä koulussa ollessaan likaisilla käsillään nenäänsä tai suupieliään. Siinähän ne pöpöt leviävät jo ihan iloisesti. Sen jälkeen ei enää kotona tehdyllä käsienpesulla ole mitään tekemistä, vaan tauti käy yleensä läpi vähintään puolet perheestä.

Ja se tautien suma mikä lähtee liikkeelle kesän jälkeen, kun lapset taas kokoontuvat kouluihin, on aivan järkkyä. Toukokuusta elokuulle jos ollaankin ihan terveinä, ei koulua ehdi olemaan kuin kaksi viikkoa, niin jo on eka flunssa yleensä menossa.

Tiedän niin monta perhettä, joissa lasten kasvamisen myötä tuo sairasteluputki on helpottanut. Ei itsekään oltu mieheni kanssa flunssassa, kuin pari kertaa vuodessa, kun asuttiin vielä kahdestaan. Lapset saavat taudit helpommin ja isossa porukassa ne leviävät kuin kulovalkea, joten sitä suuremmalla syyllä vähänkin kipeät lapset tulisi pitää kotona.

Itse syötän lapsille ympäri vuoden monivitamiinia ja D:tä. Noista kahdesta purutabletista tulee yhteensä noin 15 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Olen lukenut paljon D-vitamiinisuosituksista ja olen sitä mieltä, että tuo nykyinen 10 mikrogrammaa on liian vähän.
D:tä otan itsekin, mutta lääkärin suosituksesta enemmän, 50 mikrogrammaa päivässä.

Sinkistä olen kuullut myös hyvää. Mieheni koitti viimeksi sinkkisuihketta, kun kurkkunsa tuli kipeäksi ja flunssa teki tuloaan. Hänellä ei päässyt tauti päälle kunnolla ollenkaan ja ensioireetkin menivät ohi todella nopeasti. Tästä sinkistä on myös tabletteja, joita ajattelin kokeilla itsekin seuraavalla kerralla.

Ja tietysti ulkoilu sekä terveellinen ruoka auttavat osaltaan väistämään tautisirkusta parantamalla yleiskuntoa ja sitä kautta vastustuskykyä.

Mutta…

Paras ja tehokkain vaihtoehto niin omalta kuin muidenkin kannalta, olisi kuitenkin jättää kivatkin menot kipeänä väliin ja jäädä lämpimän peiton alle nukkumaan. Ja malttaa parantua siihen saakka, että takana olisi ainakin yksi oireeton päivä.

❤, Emppu

IG Sydänmuruja-blogi  

Jaa tämä:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • More
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Tumblr (Opens in new window)

Related

Vastaa Peruuta vastaus

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

Lastenkirjani "Homma hanskassa" ilmestyy joulukuussa

Kirja on nyt ennakkotilattavissa mm. Booky, Suomalainen Kirjakauppa, Kansallinen kirjakauppa sekä Akateeminen webshop

Prismoissa se tulee olemaan myymäläsaatavuudella.

Itseltäni kirjan voi tilata 25 euron hintaan, laittamalla meiliä kaneliomena76@gmail.com

Laita viestiin kuinka monta kirjaa tilaat sekä nimesi ja toimitusosoite.

Postitan kirjat heti, kun ne joulukuulla saapuvat painosta. Maksuliikennetiedot saapuvat kirjalähetyksen mukana.

***

Onko kummempaa kuultu? Joulupukki, hammaskeiju sekä pääsiäispupu vaihtavat töitä keskenään!

Tämä vauhdikas seikkailu pyöräyttää joululahjat, kolikot ja suklaamunat huolella sekaisin, kun kolme maailmankuulua hahmoa päätyy kilpasille työelämässä. Paljon on uutta opittavaa, ennen kuin homma on hanskassa ja koitos voi alkaa.

Kuinka joulupukki selviytyy pienen hammaskeijun tehtävistä?

Onnistuuko suklaamunien valmistus sokeria karttavalta keijulta?

Entä ehtivätkö maailman joululahjat ajoissa perille pääsiäispupun kyydittäminä?

Ja mikä kumma on Kitula?

*****

Kirjoittanut Erja Pyhältö-Seppälä

Kuvittanut Anne Muhonen

Ilmestyy 11.12.2023!

Minä

Lämpimästi tervetuloa sivulleni 💖

Olen Erja Pyhältö-Seppälä, 46 v. Pitkäaikainen kaupan alan yrittäjä, josta firman myynnin jälkeen tuli intohimoinen kirjoittaja.

Ensimmäinen lastenkirjani ”Homma hanskassa” on saamassa vihdoin kannet ympärilleen! Valmis kirja olisi näillä näkymin myynnissä joulukuulla, joten sitä odotellessa. Projektia voi seurata myös täällä blogin puolella.

Perheeseeni kuuluvat mieheni lisäksi kaksi lasta (9 ja 14) sekä maltankoirakaksikko Lucky ja Happy.

Kirjoittelen tällä sivustolla itselleni tärkeistä asioista. Tykkään tässä ruuhkavuosien keskellä paitsi pohtia elämän suuria kysymyksiä, myös näperrellä kaikenlaista sekä suunnitella uusia juttuja puutarhaan.

Liikunta, lukeminen ja etenkin kaikenlainen kirjoittaminen ovat tärkeitä henkireikiä.

Eri kulttuurit sekä maat kiinnostavat, joten haaveena olisikin tulevaisuudessa pystyä matkustelemaan  enemmän.

Otan mielelläni vastaan postia, jota voi lähetellä osoitteeseen kaneliomena76@gmail.com

Halauksin, Erja

Vanhemmat kirjoitukset

Hae kirjoitusta

Avainsanat

Anne Muhonen arki blogi elämä Erja Pyhältö-Seppälä etäkoulu haave Homma hanskassa hyvinvointi joulu koira koiranpentu korona koronarajoitukset koronarokotus koulu kuntta lapset lastenjuhlat Lastenkirja lastensynttärit liikunta Lucky maltankoira migreeni Minä Netflix Novelli Omakustanne Outoja oireita parisuhde perhe perheblogi pihaunelmia puutarha puutarhasuunnitelmia reuma sisustus synttärit työelämä unelma väsymys yrittäjyys yrittäjä yrittäminen

©2023 Sydänmuruja | WordPress Theme by Superbthemes.com