elämä Yleinen

Avartava dokumentti

Ilmastonmuutos koskettaa sisältä harvaa ihmistä. Todella oikeasti koskettaa. Kun ihminen lukee jääkarhujen uhkaavasta sukupuutosta, jäätiköiden sulamisesta tai Amazonin sademetsien hakkuista, jokainen varmaan tuntee jonkinlaisen piston sydämessään. Tuon piston jälkeen suurin osa porukasta jatkaa kuitenkin elämäänsä, kuten ennenkin.

Suosittelen äärimmäisen lämpimästi katsomaan tämän suuresti ihailemani David Attenboroughin dokumentin, ”Elämä planeetallamme”. (Löytyy ainakin Netflixiltä). Katselin sen itse eilen ja istuin sohvalla, kuin naulittuna jokaikisen hetken.

Dokumentti kertoo iäkkään ihmisen todistuksen siitä, kuinka pelkästään hänen elinaikanaan maailma on muuttunut. Koska ihminen on vallannut maapallon kuluttavine tapoineen.

Järkyttävä osuus loppupuolelta on myös Attenboroughin ennuste tulevaisuudesta, jos jatkamme samaan malliin. Lapsemme ja heidän lapsensa tulevat sen mukaan taistelemaan täällä elintilasta ja ravinnon riittävyydestä. Kuvat kuivuneista pelloista, säämuutoksista ja sulaneesta jäätikköalueesta olivat lähes ilmestyskirjamaisia.

Attenborough vertaa oivallisesti maapalloa Tshernobylissa tapahtuneeseen räjähdykseen. Ydinvoimalan läheinen kylä evakuoitiin tuolloin kahdessa vuorokaudessa, sen jälkeen ihminen ei ole niissä taloissa asunut. Luonto sen sijaan on vallannut alan puineen, pensaineen ja eläimineen.

Attenborough haluaa samalla myös muistuttaa joukkotuhoista (esim. dinosaurukset), joita on tapahtunut jo viisi. Kuudes joukkotuho on jo alkanut. Hän sanoo, että luonto selviää lopulta aina. Se löytää keinon palautumiseen.

Ihmiselle ei välttämättä käy yhtä hyvin.

Pidetään huoli planeetastamme 🌍💖
Erja

FB @kaneliomena76 ja IG @emppu76

You may also like...

Vastaa