elämä yrittäjyys

Ajelehtivia ajatuksia

1.
Lappiin on alkanut uutisten (ja paikallisten asukkaiden) mukaan virrata väkeä täältä etelästä pilvin pimein. Onneksi suurimmat hiihtokeskukset tekivät päätöksen sulkea rinteensä jo huomenna.

Ainakin muutamina perusteluina matkustamiselle olen somen jutuista lukenut ylimääräisen loman ja etätöiden suoman mahdollisuuden. Anteeksi, mutta nyt on pakko kysyä, että mikäköhän hemmetin ylimääräinen loma tässä on menossa? Jos jonkun mielestä maan rajojen ja koulujen sulkeminen, sairaaloiden täysvalmius tehohoitojaksoihin ja vapaan liikkumisen rajoitussuositukset tarkoittavat lomaa, en voi muuta kuin ihmetellä. Tämä porukka tulee täyttämään sairaalat kahden viikon (koronan enimmäisitämisaika) kuluttua.

2. 
Jos joltakulta on mennyt ohi, on tämän sairauden todettu vievän tehohoitoon myös nuorempia ihmisiä. Eli sen ajatuksen perusteella ei kannata laulella karaokebaarissa tai istuskella iltaa ravintolassa, että kuuluisi ”immuuni-ikäryhmään”. Korona voi tarttua kehen vaan ja oireetonkin ihminen voi tartuttaa.
3.
Tällä hetkellä Suomessa on noin 520 koronatartuntaa sekä taudin ensimmäinen uhri. Asiantuntijoiden mukaan epidemian huippu saavutetaan vasta toukokuulla. Tukka nousee pystyy pelkästä ajatuksesta, millaisia lukuja siihen aikaan katsellaan. Ainakin tällä menolla ja näin onnistuneella ”eristäytymisellä”. 
Kun ajattelee tasan kuukauden taaksepäin, meidän perhe oli juuri ajelemassa Vuokattiin talvilomalle. Luettiin uutisista viruksen iskeneen rankasti Italiaan. Tällä hetkellä Italiassa on 54 000 tartuntaa ja yli 4 800 uhria. Siellä(kään) ei olla kuulemma joka paikassa otettu ihan todesta liikkumiskieltoja. 
Tämän takauman jälkeen (jolloin meidän loman loppupuolella todettiin Suomessa ensimmäinen koronatartunta), on hyvä katsoa sama aika eteenpäin. Kun näin paljon on tapahtunut kuukaudessa, miltä näyttää pääsiäisen jälkeen? 
Näillä näkymin 13.04. saakka on asetettu koulut kiinni. Toivon niiden pysyvän suljettuina vastedeskin. Niin pitkään, että ihmisten on oikeasti turvallista taas liikkua. 
4.
Verkkouutisten sivuilla oli Kasperi Summasen kirjoittama rankahko tarina siitä, kuinka tämä virus saattaa tarttua niin, ettet itse huomaa sitä lainkaan. Juttua on muokattu New York Magazinesta siten, että se sopisi paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan. Käy ihmeessä lukemassa ”Näin tartutat perheesi koronaan, etkä tiedä koko asiasta”

5.
Nyt on myös hyvä hetki tukea suomalaisia yrityksiä. Voi vaikka ostaa lahjakortteja tulevaa varten. Tai tilata kukkakimpun kotiinkuljetettuna piristämään jonkun läheisen päivää. Käyttää ruokakassipalvelua tai tilata valmiita ruoka-annoksia kotiin.

Tähän yhteyteen liitän myös äärimmäisen tärkeän ”koronan jälkeen”-ajatuksen. Jotta saadaan suomalainen yhteiskunta jaloilleen kaiken tämän jälkeen, se vaatii työpaikkoja. Ja niitä saadaan säilymään käyttämällä nyt mahdollisimman paljon palveluita (vaikka etänä). Pitkään jatkuessaan, epidemia tulee valitettavasti kaatamaan ainakin osan pienemmistä yrityksistä.

Kuukausien päästä, kun tämä kaikki on ohi ja tomu laskeutuu, on aika jälleenrakentaa. Meidän kaikkien. Ja se tehdään silloin parhaiten suosimalla suomalaista.

***

Näillä ajatuksilla lähdetään kohti uutta etäviikkoa.
Pitäkää huoli itsestänne ja samalla toisistanne 💜

Pus ja hal.
Emppu

You may also like...

Vastaa